Hlavní obsah

Nebezpečí recese v Evropě výrazně roste

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Pravděpodobnost, že se Evropa dostane do recese, se dostala nad 50procentní hranici. Alespoň je o tom přesvědčen člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Yves Mersch. Přispělo k tomu navíc i nečekané čtvrteční snížení úrokové sazby ECB o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

„Co se před pár měsíci zdálo být méně než desetiprocentní pravděpodobností, že bychom mohli spadnout do recese, nyní stouplo na více než 50 procent,“ nechal se slyšet Mersch, který je i guvernérem lucemburské centrální banky, pro rozhlasovou stanici RTL.

Podle Mersche je zřejmé, že ekonomika v posledních týdnech a měsících zaznamenává prakticky volný pád.

„Trhy nikomu nevěří a averze k riziku se zvýšila natolik, že nikdo už nenakupuje státní dluhopisy, což už je velmi nebezpečné,“ varoval v jiném rozhovoru pro lucemburské noviny Tageblatt.

Nový šéf ECB Mario Draghi připustil, že eurozóna by se mohla dostat do „mírné recese“ ve zbytku roku 2011. Podle Mersche snížení sazeb dokazuje, že ECB „má stále nástroje v rezervě“.

Reklama

Výběr článků

Načítám