Hlavní obsah

Nálada ve vedení německých firem prudce klesla

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálada mezi německými manažery a podnikateli se v lednu výrazně zhoršila. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Institutu Ifo mezi zhruba devíti tisíci německými firmami. Index podnikatelského klimatu klesl z prosincových 92,2 na 90,1 bodu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Index podnikatelského klimatu

Článek

„Podnikatelé hodnotili svoji aktuální situaci hůře než před měsícem. I jejich očekávání byla o poznání pesimističtější,” konstatoval prezident Institutu Ifo Clemens Fuest.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, za poslední měsíc klesl z 91,3 na 89,2 bodu.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí výhled ekonomiky i vlastního podnikání na nejbližších šest měsíců, se propadl o 1,9 bodu na 91,1.

Důvěra v českou ekonomiku na začátku roku klesla

Ekonomika

Západní soused představuje pro Česko vůbec nejdůležitějšího obchodního partnera. Míří tam zhruba třetina tuzemského vývozu.

Podle pondělních dat Českého statistického úřad (ČSÚ) došlo k poklesu důvěry i v českou ekonomiku. A to jak mezi podnikateli, tak mezi spotřebiteli. Souhrnný indikátor důvěry podle ČSÚ v lednu klesl o 1,3 na 87,3 bodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Důvěra v ekonomiku je nejhorší od července

Důvěra v českou ekonomiku v listopadu pokračovala v poklesu. V důsledku zhoršení epidemiologické situace a navazujících vládních opatření se souhrnný indikátor...

Nálada v německých firmách se zlepšila

Nálada ve vedení německých firem se v prosinci překvapivě zlepšila. Index podnikatelského klimatu, který ji odráží, vzrostl z listopadových 90,9 na...

Výběr článků

Načítám