Hlavní obsah

Nálada investorů se změnila

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Investoři, kteří vsadili na rychlou válku v Iráku, ve čtvrtek zpočátku přilévali olej do ohně a nakupovali v předtuše rychlého růstu kursů akcií po skončení vojenských operací. Později však převládly obavy, že ani konec konfliktu nijak nevyřeší potíže americké ekonomiky, která ohlásila největší růst nezaměstnanosti za posledních 11 měsíců.

Foto: Martin Tlustý

Úplně první fází rekonstrukce krytého bazénu bylo oplocení tzv. stavebního dvora.

Článek

Virus z jihovýchodní Asie způsobující syndrom SARS, který se šíří v mnoha zemích světa, zřejmě způsobí globální ekonomické těžkosti zatím v neznámém rozsahu. V britském listu Financial Times se objevil názor, aby se tato událost nepřeceňovala. Stephen Roach, hlavní ekonom americké investiční banky Morgan Stanley, ale soudí, že jeho vliv bude dostatečně velký na to, aby způsobil celosvětovou recesi.

Indexy na evropských trzích v průběhu čtvrtka zpevnily kolem dvou procent, v závěru se však přizpůsobily kolísání burz za Atlantikem a zisky rychle snížily. O něco méně než v předchozím dni se dařilo pojišťovnám. Francouzská AXA během dne posílila o 4,1 procenta, Munich Re o 4,7 procenta.

PM bez práva na dividendu

Velký nizozemský maloobchodní řetězec Ahold, který podniká také v ČR, oznámil, že je připraven k prodeji svých aktivit v Latinské Americe. Výnos by měl ulehčit firmě, jejíž pozice byla otřesena nejistotou po odhalení účetních nesrovnalostí v pobočkách v USA a v Argentině.

Tímto prodejem Ahold získá 500 až 800 miliónů eur, jeho dluhy však dosahují 13 miliard eur. Akcie firmy po zprávě zaznamenaly růst o 7,4 procenta. Ahold je nyní třetím největším maloobchodním prodejcem v Brazílii a druhým největším v Argentině. Tato obchodní centra zřejmě získají francouzské řetězce Carrefour a Casino.

Pražská burza ve čtvrtek oslabila, index PX 50 klesl o 1,82 procenta na 491,5 bodu. Nejvíce propadly akcie Philip Morris (10,84 procenta na 10 661 Kč), které se poprvé obchodovaly bez práva na dividendu. Český Telecom ztratil 4,96 procenta a uzavřel na 291 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám