Hlavní obsah

Nakopněte bankovní poplatky, poslední možnost hlasovat o absurditě

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslední dva dny zbývají na hlasování v devátém ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek za rok 2013. Novinky jsou generálním mediálním partnerem této ankety plné bankovních absurdit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro všechny skeptiky několik faktických připomenutí. Zatím vede poplatek, o který se lidé soudí, přestože banky zatím soudy vyhrávají. Nicméně právě tento poplatek za vedení účtu k hypotečnímu, spotřebitelskému úvěru nebo úvěru u stavebního spoření banky postupně ruší.

„Anketa jednoznačně ovlivňuje jednání bank,“ uvedl Patrik Nacher z pořádajícího serveru Bankovnipoplatky.com. Podle něj by tak lidé měli dát bankám jasně najevo, které poplatky mají zmizet z jejich sazebníků.

Bez zajímavosti jistě není, že čisté výnosy z poplatků poprvé za kalendářní rok 2012 v meziročním srovnání poklesly. Zatímco v roce 2011 dosáhly částky 39,058 miliardy korun, v roce 2012 to bylo „jen“ 37,338 miliardy korun. „I anketa přispěla k tomu, že se situace na poli bankovních poplatků mění,“ je přesvědčen Nacher.

Změnit banku není nic složitého

Podle něj má anketa také upozornit na jednu důležitou věc. „Změnit dnes bankovní účet je snadné také díky Kodexu mobility klientů – čím více budou klienti flexibilnější, tím přinutí k flexibilitě i banky samotné,“ vysvětlil Nacher. Díky Kodexu totiž vyřídí veškerou administrativu přesunu a změny nová banka. Je proto zbytečné se obávat změnit banku, pokud je s tou současnou člověk nespokojený.

Finálové kolo ankety za rok 2013 trvá do konce února a lidé v něm mohou dávat hlasy pěti bankovním poplatkům postoupivším ze základního kola. Z nich pak vzejde nejabsurdnější bankovní poplatek pro rok 2013, k jehož vyhlášení dojde počátkem března.

Pro připomenutí, v předešlém ročníku skončil jako první poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat.

Reklama

Výběr článků

Načítám