Hlavní obsah

Nákazová situace hospodářských zvířat je v Česku uspokojivá

Novinky, pit
Praha

Podle statistiky systému ADNS, do kterého hlásí jednotlivé členské země Evropské unie (EU), jaká je na jejich území nákazová situace hospodářských zvířat, lze o Česku hovořit pochvalně. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nepotýkáme ani s klasickým morem prasat, se slintavkou a kulhavkou, infekční anémií koní ani s nízce patogenní aviární influenzou, s BSE, Aujeszkyho chorobou prasat, brucelózou, leukózou či tuberkulózou skotu ani s jinými nákazami, se kterými mají problémy v řadě zemí EU,“ podotkl Duben s tím, že v Česku nejsou ani problémy se skutečným či potenciálním rizikem kontaminace potravin.

„Pokud je takovéto riziko reálné, jsme s to okamžitě přijmout taková opatření, aby nebyly takovéto potraviny či suroviny propuštěny do tržní sítě, popřípadě aby byly rychle staženy,“ uvedl Duben

Na dozoru by se nemělo nešetřit

Jak připomněl Duben, důvodem je důsledný a účinný státní veterinární dozor a samozřejmě i zodpovědnost zemědělců a zpracovatelů. „Velmi dobrou nákazovou situaci oceňují nejen kontrolní mise z Bruselu, ale i naši výrobci, obchodníci a zpracovatelé,“ připomněl Duben.

Na evropské úrovni se hovoří podle Dubna o možných úsporách na státní veterinární dozor na jatkách či v chovech hospodářských zvířat nebo ve zpracovatelských závodech. „Avšak pokud úspory, tak nikoli na úkor úrovně veterinárního dozoru,“ nabádá Duben.

Reklama

Výběr článků

Načítám