Hlavní obsah

Nájmy a léky zdražily od roku 2000 o více než 100 procent. Platy ale vzrostly o 120 procent

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku mezi lety 2000 a 2017 stouply průměrné ceny o 39,7 procenta. Nájmy a energie zdražily o více než sto procent, podobně jako ceny léků. Výrazně rostly i ceny alkoholu a cigaret, naopak zlevnilo oblečení a obuv. Zdražování v Česku bylo jen mírně nad průměrem EU. Nejrychleji rostly ceny v Rumunsku – o 257 procent.

Foto: Eurostat

Inflace v infografice Eurostatu

Článek

V Česku například potraviny za dané období zdražily o 44 procent, alkohol a cigarety o 89 procent, nájmy a energie o 106 procent. O 101 procent stouply ceny léků a lékařských služeb. Restaurace a hotely podražily o 61,5 procenta. Naopak zlevnily telekomunikační služby, ale i oblečení a obuv díky levnému dovozu z Asie, především Číny.

V celé EU za dané období stouply ceny o 36,5 procenta. Nejvíce zdražovaly alkohol a cigarety, ale také školné – v těchto kategoriích ceny stouply o víc než 90 procent. Nájmy, energie, podobně jako ceny v restauracích a hotelích rostly o víc než 55 procent. Ceny oblečení a obuvi v Unii zůstaly prakticky beze změny, ceny za poštovné a volání klesly o víc než pětinu.

Nejvyšší inflaci za dané období zaregistrovalo Rumunsko – 257 procent, následují Island a Maďarsko. Zdražování na Slovensku bylo svižnější než v Česku – 64 procent. Nejpomaleji rostly ceny v Německu – o 28,6 procenta. Zdražování v jednotlivých kategoriích zboží ve všech zemích EU popisuje podrobná infografika Eurostatu.

Mzda rostla o 120 procent

Za uvedené období v Česku průměrná mzda stoupla o více než sto dvacet procent, z pohledu statistiky tak zboží a služby zlevnily.

„V roce 2017 byla průměrná mzda 29 496 korun, v roce 2000 to bylo 13 219 korun. V procentech se jedná o nárůst 123,1 procenta,” řekl Novinkám mluvčí ČSÚ Tomáš Chrámecký. Zhruba dvě třetiny lidí ale berou méně, než je průměrná mzda, odlišný je i růst mezd v různých profesích.

Anketa

Pocítili jste nějaký pozitivní vliv růstu ekonomiky ČR na kvalitu vašeho života?
Ano, výrazně
11,1 %
Ano, trochu
10,1 %
Ne
78,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3858 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Inflace v eurozóně klesla na dvě procenta

Meziroční inflace v eurozóně v srpnu podle bleskového odhadu Eurostatu dosáhla dvou procent. To je o desetinu procentního bodu méně než v červenci. Nejvíce...

Výběr článků

Načítám