Hlavní obsah

Nad ČR létá stále více letadel, využívá je více lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Českým vzdušným prostorem létá stále více civilních letadel. Jen v lednu přes Česko přeletělo 42 tisíc strojů. Dalších 14 tisíc startovalo nebo přistávalo na čtyřech největších českých letištích, včetně pražské Ruzyně. Meziročně je to nárůst o 21,7 procenta.

Foto: Archetyp, zapsaný spolek

Vše bude servírované na dřevěné paletě nebo ve skle

Článek

To dělá z ČR zemi, v níž roste letecký provoz nejrychleji v Evropě. Mnoha dopravcům, kteří létají z Evropy do Asie, se mnohdy vyplatí letět přes ČR, než volit jinou trasu, protože poplatky jsou mnohem levnější. V Evropě se růst počtu letadel pohybuje v průměru kolem tří procent.

Kromě tranzitního provozu rostl v lednu také počet letadel, která přistávají na českých letištích. Jen v Ruzyni zaznamenalo Řízení letového provozu za leden 11 575 vzletů a přistání letadel, to je o třetinu více než loni. Ještě vyšší nárůst měla menší letiště v Brně a Ostravě. V jihomoravské metropoli se počet startujících a přistávajících strojů zvýšil o polovinu na 1336 letadel a v Ostravě provoz vzrostl o 84 procent na 819 pohybů. V Karlových Varech se provoz zvýšil o 22 procent na 199 vzletů a přistání.

Strmý je i růst počtu odbavených cestujících

Letiště v Praze - Ruzyni si musí poradit nejen se stále větším počtem letadel, ale i s velkým náporem cestujících. Jen v lednu odbavilo 636 tisíc lidí, což je o 28 procent více než v lednu loňského roku. Je tak téměř jisté, že letiště letos odbaví přes deset miliónů cestujících. Loni to bylo 9,7 miliónu. Ruzyňské letiště je tak co do počtu zákazníků 30. v Evropě.

"Tento vývoj přepravních ukazatelů potvrzuje, jak nezbytně pražské letiště a hlavní město Praha potřebují postavit novou paralelní dráhu, souběžnou se současnou hlavní ranvejí. " řekl ředitel České správy letišť (ČSL) Martin Kačur.

Stávající terminál je přitom stavěn jen na zhruba šest miliónů cestujících ročně, ostatní už jsou na úkor pohodlí a rychlosti odbavení. Ruzyně nyní staví nový terminál, který začne fungovat příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám