Hlavní obsah

Nabízených pracovních míst je nejvíc v historii. Nezaměstnaní by je nepokryli

Novinky, Tomáš Volf

Za rok v Česku přibylo 109 752 pracovních míst. Podle posledních statistik jich úřady práce nabízely dohromady 323 542, což je nejvíc v historii a skoro desetkrát tolik než před sedmi lety.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj počtu volných pracovních míst od roku 2011

Článek

„Nikdy v historii Česka nebylo nabízeno více volných pracovních míst než nyní. Vzhledem k tomu, že nezaměstnaných bylo v listopadu jen 215 tisíc, tak na jednoho uchazeče připadalo v průměru 1,5 volného pracovního místa. Takovými čísly se nemůže pochlubit žádná jiná evropská země,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Podle něj jde o „ohromující čísla”.

Za hlavní faktor nárůstu volných pracovních míst považuje jednoznačně svižný růst české ekonomiky v posledních letech. Jak se dařilo podnikům zvyšovat produkci, tak rostla i jejich poptávka po nových zaměstnancích.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj počtu volných pracovních míst v roce 2018

Chybějí hlavně ruce

Ještě před několika lety podniky mohly čerpat nové zaměstnance z poměrně široké škály nezaměstnaných. S postupem času se však rezervoár nezaměstnaných stále více vyprazdňoval a v současnosti zažívá země netypickou situaci s vyšším počtem volných pracovních míst než nezaměstnaných.

Kde dříve pracovali jen lidé s maturitou, dnes stačí výuční list
Štěpán Křeček, ekonom BH Securities

Zaměstnavatelé mají největší zájem o stavební a montážní dělníky, skladníky nebo svářeče. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Ve veřejném sektoru je akutní nedostatek zdravotního personálu.

„Z oněch meziročně 110 tisíc nových a volných pracovních míst tvoří ve velké převaze nekvalifikované či jen málo kvalifikované pozice. Vysokoškolské vzdělání požadovalo v listopadu 11,8 tisíce nabízených míst,” upozornil Novák.

Zvyšují mzdy a snižují nároky

„Hůře placené pozice je takřka nemožné obsadit, proto roste tlak na růst mezd a zavádění nových zaměstnaneckých benefitů. Zaměstnavatelé dokonce musí snižovat nároky na kvalifikační kritéria. V praxi se setkáváme s tím, že na pozicích, kde dříve pracovali jen lidé s maturitou, dnes stačí výuční list. Tam, kde dříve přijímali pouze absolventy veřejných vysokých škol, dnes začínají pracovat i lidé ze soukromých vysokých škol,” řekl Novinkám hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Vzhledem k velmi nízkému počtu nezaměstnaných lidí a nepružnému systému vydávání pracovních povolení je podle ekonoma zřejmé, že se značnou část volných pracovních pozic nikdy nepodaří obsadit. Zaměstnavatelé s tím začínají počítat a průběžně hledají zaměstnance, i když je zrovna nepotřebují.

Nejnižší nezaměstnaností v Česku se chlubí okresy Praha - východ a Rychnov nad Kněžnou, kde byla míra nezaměstnanosti těsně nad jedním procentem. V druhém případě na tom má velkou zásluhu továrna Škoda Auto v Kvasinách, která stahuje volnou sílu v lokalitě.

„Nejhůře se hledá zaměstnání v okresech Karviná (míra nezaměstnanosti 6,8 procenta), Jeseník, Ústí nad Labem, Znojmo a Bruntál. Jedná se o strukturálně postižené okresy, kde dochází k postupnému odlivu nejvzdělanějších lidí do jiných částí republiky. Napjatá situace na trhu práce však i v těchto okresech vedla k dramatickému snížení nezaměstnanosti, kdy lidé místo pobírání sociálních dávek chodí do práce. Bez nadsázky lze prohlásit, že současný stav na trhu práce je nejúčinnějším sociálním opatření, které předčí všechny vládní programy,” uzavřel Křeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám