Hlavní obsah

Na zimě vydělaly cestovky, prodělaly pojišťovny

Právě uplynulá zima byla dlouhá, ale z pohledu meteorologů nepředstavovala až tak velký extrém. Jako výjimečnou ji naopak vidí cestovní kanceláře vydělávající na zájezdech za teplem a pojišťovny, které musejí proplácet vysoké částky hlavně za budovy poškozené sněhem.

Článek

"V porovnání s průměrnými zimami posledních dvaceti let je ta letošní skutečně delší," řekl Právu Jan Pretel, hlavní klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Teplota v prosinci, lednu a únoru byla v průměru o 1 až 3 st. pod dlouhodobým průměrem; chladnější byl dosud také březen, a to o 6,6 stupně Celsia. "Pokud ale vezmeme záznamy z pražského Klementina za posledních 200 let, tak letošní zima není nijak výjimečná," shrnul Pretel.

Pojišťovny proplácejí zničené střechy

Extrémní přívaly sněhu, mráz a led způsobily velké škody na majetku a výrazně zasáhly do rozpočtu pojišťoven. Čtyři největší odhadly, že letos klientům vyplatily už tři čtvrtě miliardy korun. 

Veliký rozdíl v porovnání s loňskem zaznamenala například pojišťovna Allianz, nárůst u ní je čtyřiadvacetinásobný. "Klienti ohlásili škody za téměř 24 miliónů Kč; minulou zimu to byl milión. Po oteplení a roztátí sněhu se projeví další škody," sdělil Právu mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Česká pojišťovna (ČP), která je s 36 procenty největší na trhu, rekordní údaje konkurence potvrdila. "Letošní zima je po mnoha letech opět kalamitní. Od jejího začátku evidujeme 12 500 pojistných událostí z tíhy nebo sesuvu sněhu či námrazy. Celkové plnění se odhaduje na půl miliardy korun. Další stamilióny nás stojí dopravní nehody, kterých se od ledna přihodilo přes 55 tisíc," řekl včera Právu mluvčí ČP Václav Bálek. Nejhorší situace je podle něj na severní Moravě (3751 nahlášených škod), jižní Moravě (2783), ve východních Čechách (2148) a jižních Čechách (2015).

ČSOB Pojišťovna uvedla, že letos proplácí pojistky zejména malým klientům. "Zdvojnásobil se jejich počet. Jednalo se o tisícové až desetitisícové škody, celkově v jednotkách miliónů," popsala Právu její mluvčí Kateřina Hamerská.

Největší nárůst pojistných událostí nahlásili klienti Kooperativě. "Od počátku roku jich bylo asi 6000; zhruba 30krát více než vloni. Bude nás to stát přes 200 miliónů korun. Zvýšil se i počet hlášených úrazů, a to asi o 10 procent," řekl Právu mluvčí pojišťovny Kooperativa Marek Vích.

Češi vyrazili za teplem

Cestovní kanceláře, které se specializují na zájezdy do exotických destinací, si na rozdíl od pojišťoven při dlouhé a úporné zimě mnou ruce. "V březnu obvykle sezóna cest za zimním koupáním končí. Letos nám ale březnový prodej vzrostl proti loňsku o více než čtyřicet procent," řekl Právu ředitel CK Eso Travel Tomáš Cikán.

Podobně se vede i dalšímu ze specialistů na exotické zájezdy, cestovní kanceláři Siam Travel. "Letošní sezóna se proti loňské zvedla zhruba o čtvrtinu, přičemž na březen se prodej zvýšil o pětatřicet procent. Zájem je především o Karibik a Spojené arabské emiráty," řekl Právu ředitel CK Siam Travel Marek Němec.

Spokojené jsou i cestovky, které prodávají zájezdy do Egypta, nejbližší celoročně teplé destinace. "Celkově zvyšujeme naše smluvně zajištěné kapacity v zahraničí o osmnáct procent, na úspěšném prodeji se nesporně podílí i letošní dlouhá zima," sdělil Právu Stanislav Zíma z cestovní kanceláře Exim Tours.

Další tisíce Čechů vyrazily za teplejším počasím na jih Evropy individuálně.

Vlekaři dokonce i se ztrátou

Bohatá zima potěšila také lyžaře a vlekaře. Závratný nárůst tržeb u provozovatelů vleků se ale nedostavil všude. Někteří dokonce hlásí kvůli zvyšující se konkurenci ztráty.

"U nás máme tržby nižší zhruba o dvacet procent, a to přesto, že jsme v důsledku dostatečného množství přírodního sněhu ušetřili na umělém zasněžování. Očekávaný balík peněz zkrátka nepřišel. Lyžuje se všude, i v nižších polohách, takže lidé se rozptýlí po celých Jeseníkách. Zlobilo i počasí, které lyžaře od příjezdu do hor odrazovalo - a to často o víkendech," řekl Právu majitel Skiareálu Proskil v Branné Rostislav Procházka.

Stejný názor zastává i Jiří Hanák ze Ski klubu Šumperk, který provozuje lyžařský areál na Červenohorském sedle. "Naše ztráta proti loňsku bude představovat patnáct až dvacet procent. Zima je dlouhá, středisek přibývá, jezdí se všude, ale množství peněz každoročně plynoucích do hor je pořád stejné," tvrdí Hanák.

Sezónu si naopak pochvaluje ředitel TJ Spartak Rokytnice nad Jizerou Petr Cee. "Letos přijelo zhruba o patnáct procent lidí více než vloni, celkově asi 170 tisíc. Důvodem je jednoznačně slušná zima, letos bezplatné parkovné a otevření sjezdovky na úbočí Lysé hory snowboardistům," dedukoval Petr Cee.

Návštěvnost vzrostla až o třicet procent také ve skiareálu v Herlíkovicích u Vrchlabí. Vsadili tam na skibusovou dopravu z velkých aglomerací, vydělávali i na zdražení služeb v sousedním Špindlerově Mlýně.

Sněhová nadílka přidělala práci Horské službě (HS), zasahovala u 7100 případů. "Sezóna se určitě prodraží ve spotřebě materiálu a mzdových nákladech. Rozpočet to ale nepoloží," počítal republikový náčelník HS Jiří Brožek. Záchranáři nejvíce vyjížděli k turistům v Krkonoších. Na sjezdovkách letos zemřelo pět lidí, čtyři z nich zemřeli mimo lyžařské tratě.

Reklama

Výběr článků

Načítám