Hlavní obsah

Na výpadky dodávek plynu z Ruska je ČR připravena, ubezpečil Fiala

Česko je připraveno na výpadky dodávek surovin, jako jsou ropa či zemní plyn, řekl po čtvrtečním zasedání Bezpečnostní rady státu (BRS) premiér Petr Fiala (ODS). Země má dostatečné zásoby a na unijní úrovni existují dohody se třetími zeměmi, jak dodávky z Ruska nahradit, doplnil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS).

Článek

Fiala se kvůli dění na Ukrajině zúčastní večerní mimořádné schůzky prezidentů a premiérů zemí EU v Bruselu, na pátek svolal mimořádné zasedání vlády. Po něm počítá s účastí na on-line summitu NATO.

BRS zasedala druhý den v řadě. Podle Fialy se zabývala i dalšími politickými kroky, které vyjádří podporu Ukrajině a odsoudí agresivní politiku Ruska. "Opět jsme také prověřili připravenost všech složek státu na další možné scénáře vývoje. Chci občany ujistit, že ČR je připravena," uvedl Fiala.

Česká armáda je připravena na všechny scénáře, říká Černochová

Domácí

Ropa na tři měsíce

V případě ropy má stát reálné zásoby na 94 dnů, řekl premiér. U zemního plynu nejsou zásobníky státní. "Ale máme představu o zásobách, obchodníci mají povinnost mít zásoby na 30 dní," uvedl. Na případné výpadky je tak ČR připravená, podle Fialy jí nahrálo i to, že nebyla tuhá zima.

"Nemáme významné signály, že by výpadky měly nastat, ale bylo by nezodpovědné s tím nepočítat," řekl.

Aktuální zásoby plynu v ČR by stačily do konce března

Ekonomika

Podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové jsou připravené dohody s dodavateli ze třetích zemí, které by v případě omezení či výpadku dodávek z Ruska výpadky pokryly, řekl Fiala. "Kdyby došlo k výraznému oslabení dodávek, byla by možnost je nahradit zdroji z jiných zemí, ať už jde o zkapalněný plyn, nebo další podobné věci," doplnil.

EU se k odstřihnutí Ruska od SWIFTU zatím nemá

Ekonomika

Fiala bude na unijním jednání ve čtvrtek večer prosazovat co nejtvrdší sankce. "Balík tvrdých sankcí je rámcově připraven, jednání se povedou ještě během dne," uvedl. K podrobnostem se zatím vyjadřovat nechtěl. Přeje si, aby sankce zasáhly Rusko ve finanční i ekonomické oblasti. "Je ale potřeba ještě dosáhnout shody a přesné podoby sankcí, aby dopad byl takový, jak si slibujeme," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám