Hlavní obsah

Na Ukrajině prošla i přes protesty daňová reforma

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský parlament schválil daňovou reformu, a to i přes masivní protesty zejména malých a středních podnikatelů. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že některé ustanovení vstoupí v platnost od ledna 2011, další pak o něco později.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

Nová reforma sice na jedné straně snižuje daň z přidané hodnoty (DPH), na druhé straně však ruší daňové úlevy pro malé podnikatele. To vyvolalo značné protesty, největší od nástupu Viktora Janukovyče do prezidentského úřadu v letošním únoru.

Nespokojení drobní podnikatelé se domnívají, že reforma přispěje podstatnou měrou k jejich likvidaci.

Na Ukrajinu ohledně reformy neefektivního daňového systému, mimochodem podle Světové banky třetího nejhoršího na světě, „tlačil“ i Mezinárodní měnový fond (MMF). V hodnocení 183 zemí se za Ukrajinou umístily už jen Bělorusko a Venezuela.

Ukrajina potřebuje snížit svůj rozpočtový deficit na 3,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) v příštím roce z letošních pěti procent, aby splnila podmínky pro poskytnutí úvěru přes 15 miliard dolarů právě od MMF. V roce 2012 by se měl rozpočtový deficit dostat dokonce na 2,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám