Hlavní obsah

Na trase Výškov - Čechy-střed se buduje zdvojení linky zvláště vysokého napětí

– Odolena Voda

V současné době probíhá na trase Výškov v Ústeckém kraji a Čechy-střed u Čelákovic ve Středočeském kraji zdvojení stokilometrového vedení, které propojuje transformátorovny v těchto místech. Jedná se o jednu z nejdůležitějších akcí pro vyvedení výkonu stávajících i plánovaných zdrojů v severozápadní oblasti Česka.

Na trase Výškov - Čechy Střed se buduje zdvojení linky zvláště vysokého napětíVideo: Novinky

 
Článek

Nedaleko Odoleny Vody v okrese Praha-východ se natahují fázové vodiče mezi kotevními stožáry. Tuto montáž zajišťují kladkostroje, zatahovací zařízení a brzda. Na stokilometrovém úseku je rozmístěno celkem 270 stožárových konstrukcí. Na tento typ dvojnásobného vedení se použije téměř 1800 kilometrů fázového vodiče. Stavba se připravovala již od roku 2008.

Tato linka zcela zajistí bezpečný a spolehlivý přenos elektrické energie ze severozápadních Čech do středních Čech včetně zvýšení obranných schopností proti přetokům elektrické energie z Německa.

„Celá ta stavba probíhá tak, že se nejdříve musí vybudovat základy stožáru, poté se z jednotlivých dílců postaví stožár. Na stožár se pomocí důmyslných kladkostrojů umístí izolátorové závěsy. Jedná se o hnědé součásti na stožáru. A v závěrečné fázi se montují fázové vodiče,“ vysvětluje celý proces instalace vedoucí odboru správy majetku ČEPS, a.s. Tomáš Petržílka.

První čas postavili loni

„Na jedné straně je navíjecí souprava, na druhé straně je brzda. Tady z těch bubnů, které jsou přivezeny z výrobního závodu, se navíjejí jednotlivé fázové vodiče,“ doplňuje.

Stavba probíhá celkem dva roky. Linka musí být zapnutá vždy na zimní období. První část stavby proběhla už v loňském roce, druhá část probíhá teď. Průměrně na této lince pracují stovky pracovníků dodavatele stavby.

„Celková montáž stožáru s těmi vodiči například na místě, kde stojíme, trvá řádově tři měsíce. Stožárová řada začíná na výšce od 42 metrů. Vodiče tohoto nového vedení jsou umístěny v minimální výšce 12 metrů,“ uvedl Petržílka.

Dodavatelem stavby je sdružení společností GA Energotechnik, Elektrotrans a Elcon Bratislava. Investiční náklady na stavby se vyšplhaly zhruba na 2, 5 miliardy korun. Linka by měla být zprovozněna na konci listopadu letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám