Hlavní obsah

Na Svátek práce se ve velkých obchodech pracuje, zavřou až v Den vítězství

Právo, Novinky, tov, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 1. května na Svátek práce a zamilovaných mohou zůstat velké obchody otevřené. Svátek nepatří mezi sedm vybraných, ve kterých nařizuje uzavřít provozovny s plochou nad 200 metrů čtverečních zákon z roku 2016. Zavřít budou muset velké obchody o týden později na Den vítězství 8. května.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve vybrané dny musí mít zavřeno obchody větší než 200 metrů čtverečních a bez ohledu na velikost prodejny musí zavřít také bazary, second-handy nebo sběrny. Dodržování kontroluje a pokutuje Česká obchodní inspekce (ČOI).

Zatímco 28. října 2016, kdy zákon platil poprvé, ČOI zaznamenala porušení pravidel u 12 subjektů, při poslední kontrole letos na Velikonoce při 93 kontrolách už inspekce neodhalila žádného hříšníka. Doposud největší pravomocná pokuta padla pro internetový obchod Alza.cz, přes 200 tisíc korun. Alza se ovšem bránila, že měla otevřenou „výdejnu”, nešlo tedy podle ní o prodej.

Zákazníci si sváteční zákazy prodeje postupně zvykají, podle vyjádření řetězců se část tržeb přelije na dny před a po svátku. Ztrátu obchodníků to nicméně úplně nevyrovná.

Zákaz kritizuje svaz obchodu i někteří politici, skupina senátorů z ODS, TOP 09, STAN a za ANO jej napadla u Ústavního soudu, který ale zatím nerozhodl.

ODS například opatření označila za „sociální inženýrství”. „Není také jasné, proč byly pro zákaz prodeje vybrány právě svátky uvedené v zákoně,“ argumentoval již dříve ve Sněmovně pro zrušení tohoto zákona místopředseda ODS Martin Kupka.

Naopak lidovci prosazují rozšířit zákaz prodeje ve velkých obchodech na všechny svátky.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Například na Slovensku loni rozšířili zákaz prodeje na svátky ze tří dnů na 15. V Polsku začal letos na jaře platit zákon zakazující nedělní prodej ve většině obchodů v zemi. Počítá s postupným zpřísňováním. Letos musí tamní obchody zůstat zavřené alespoň dvě neděle každý měsíc. V příštím roce to budou tři neděle a od roku 2020 se už nebude až na malé výjimky smět prodávat žádnou neděli.

Zákon vzešel z návrhů odborů Solidarita a našel podporu vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Polsko se tak inspirovalo příkladem Rakouska a Německa, kde podobné zákony platí již dlouhou dobu. Naopak v Maďarsku, kde byl zákaz prodeje o svátcích i v neděli zaveden před třemi lety, byl už po roce na základě protestů obyvatel i obchodníků zrušen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám