Hlavní obsah

Na Slovensku snížili kvůli silné koruně úrokové sazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Bankovní rada slovenské centrální banky (NBS) v pátek snížila klíčové úrokové sazby o půl procentního bodu. Guvernér Marián Jusko potvrdil, že banka chce tímto krokem zabránit dalšímu posilování slovenské měny, která v uplynulých týdnech zpevnila na rekordní úrovně.

Článek

"V případě dalšího přetrvávání apreciačního trendu domácí měny by mohla míra zhodnocení v krátkém časovém horizontu překročit míru opodstatněnou vývojem ekonomických ukazatelů a ohrozit ekonomickou rovnováhu," řekl Jusko na tiskové konferenci.

Další zpevnění koruny by se podle guvernéra mohlo negativně odrazit na bilanci zahraničního obchodu. Silná koruna totiž znevýhodňuje vývozce a podporuje spotřební dovoz, zdůvodnil.

Za nedávnými zisky měny byl podle NBS hlavně rozdíl mezi úrokovými sazbami na Slovensku a v zemích eurozóny a příliv krátkodobého kapitálu. "Snížení úrokových sazeb povede k poklesu úrokového diferenciálu, který rovněž motivuje ke krátkodobým investicím ve slovenských korunách," řekl Jusko.

Nejsledovanější sazba pro dvoutýdenní repo tendry od 29. listopadu klesne na čtyři procenta. Pro jednodenní sterilizační obchody se úroková sazba sníží na 2,5 procenta a jednodenní refinanční sazba na 5,5 procenta.

Koruna oslabila, ale jen na chvíli

Někteří analytici uvolnění měnové politiky očekávali kvůli rekordnímu posilování koruny v posledních týdnech. Koruna krátce po oznámení NBS o sazbách oslabila na 39,36 SKK/EUR, po deseti minutách se ale vrátila zhruba na otvírací úroveň 39,285 SKK/EUR, řekl dealer HVB Bank Marián Šulko.

Národní banka letos snížila sazby již počtvrté. Naposledy tak učinila v červnu, kdy rozhodla o poklesu sazeb o 0,5 procentního bodu. Stejně jako dnes byly hlavním důvodem rychle zpevňující koruna, která od začátku roku posílila o 4,5 procenta; od října kurz zpevnil o 1,9 procenta. Celkem se sazby NBS od začátku roku snížily o dva procentní body.

Reklama

Výběr článků

Načítám