Hlavní obsah

Na Ruzyni vzlétá či přistává letadlo každé tři minuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražské letiště v Ruzyni zaznamenalo ve čtvrtek rekordní počet pohybů letadel. Každé tři minuty tu přistál či odstartoval jeden letoun, celkem jich za den bylo 521. Hlavní sezóna přitom ještě nezačala. Minulý rok připadla nejhustější frekvence letadel také na červen, pohyb byl ale o pětinu menší.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Mluvčí řízení letového provozu Richard Klíma se domnívá, že zvyšující se počet letadel, která v Ruzyni startují či přistávají, by měl vyvolat změnu ve stávajícím systému startování.

Letiště chce na podzim vybudovat k hlavní dráze tzv. rychlé výjezdy, které umožní letadlům opouštět ranvej vyšší rychlostí. Tím se výrazně zkrátí intervaly mezi vzlety či přistáními letounů.

V roce 2007 letiště plánuje začít stavět novou paralelní dráhu ve směru hlavní dráhy. Stát by měla asi šest miliard korun a v provozu by mohla být kolem roku 2009. Hlavní obousměrná dráha vede ve směru Jeneč - Přední Kopanina. Ostatní jsou na ni kolmé.

Stále více letadel

Dráhy na ruzyňském letišti "doplácí" na to, že v Praze chce přistávat stále více světových dopravců. Stojí o ni především nízkonákladoví dopravci. Už teď je česká metropole městem, kam jich Evropě létá nejvíce a další mají zájem. [celá zpráva]

Právě v pátek přistál na Ruzyni další z nich. Maďarská společnost Wizz Air začala pravidelně létat do Budapešti a od července chce destinaci rozšířit ještě o polské Katowice.

Reklama

Související témata:

Související články

O česká letiště je zájem, lámou rekordy

Mezinárodní letiště Praha - Ruzyně loni odbavilo rekordních 7,46 mil. cestujících, což je oproti předloňsku nárůst o 18,18 %, tedy o 1,15 mil. cestujících....

Výběr článků

Načítám