Hlavní obsah

Na regeneraci sídlišť má MMR letos 100 mil. korun

PRAHA

Na regeneraci panelových sídlišť má v letošním roce ministerstvo pro místní rozvoj částku 100 milionů korun. Loni peníze v rozpočtu na tyto účely nemělo. "Termín podávání žádostí obcí prostřednictvím krajských úřadů byl určen do 31. března," řekl v úterý mluvčí ministerstva Petr Dimun s tím, že výše dotace je maximálně šest milionů korun.

Foto: archiv
Článek

Peníze jsou určeny na úpravu sídlišť, například na výstavbu parkovacích míst, hřišť či výsadbu stromů, případně na vypracování regulačních plánů. Dotace poskytuje ministerstvo obci až do výše 70 procent rozpočtových nákladů. Na regeneraci panelových sídlišť přispělo ministerstvo v rámci tohoto programu poprvé v roce 2001, kdy mělo k dispozici 150 miliónů korun. O rok později získalo ze státního rozpočtu 80 miliónů korun.

MMR poskytuje peníze také na opravy vad panelových domů. Letos má na havarijní opravy k dispozici 220 miliónů korun, což je ve srovnání s loňským rokem o 50 miliónů korun méně. Obce se o tyto peníze mohou hlásit do konce ledna. Další peníze mohou obce získat od Státního fondu rozvoje bydlení. Ten má letos na úrokové dotace na opravy panelových domů určeno 600 miliónů korun. Dalších 400 miliónů korun jsou úvěrové prostředky na opravy a modernizace bytů.

Celkem je v České republice 1,165 miliónu bytů v panelových domech. To je asi třetina veškerého bytové fondu. Investice nutné na obnovu panelových domů se odhadují na 300 až 400 miliard korun. Podle MMR je v průměru na rekonstrukci panelového bytu potřeba asi 280 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám