Hlavní obsah

Na Řecko by měl dohlížet zvláštní komisař, navrhl šéf Euroskupiny

– Berlín
Novinky, pit

Podle šéfa skupiny ministrů financí eurozóny (Euroskupina) Jeana-Clauda Junckera by měla Evropská unie (EU) určit zvláštního komisaře, jehož hlavní úkol by spočíval v dohledu nad obnovou Řecka. Uvedl to server euobserver.com.

Foto: ČTK/AP

Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker (vlevo) a řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Článek

„Velmi by prospělo zřízení této pozice,“ sdělil Juncker pro německý deník Die Welt s tím, že struktura řecké ekonomiky „není vůbec srovnatelná s těmi našimi“.

Podle Junckera, který je zároveň lucemburským premiérem, se ovšem jeho návrh liší od toho, o němž hovořilo Německo. Berlín totiž přišel s návrhem na funkci komisaře pro rozpočet. To se ale nelíbilo Aténám, které protestovaly proti přijímání nařízení při správě daní a výdajů ze zahraničí, jak připomíná agentura Reuters.

Podle Junckera by nový komisař zodpovídal především za vybudování funkční struktury řeckého hospodářství. Úzce by navíc spolupracoval s eurokomisařem pro měnové záležitosti Ollie Rehnem.

Řecký parlament v úterý večer schválil další úsporná opatření ve výši 3,2 miliardy eur, což bylo nezbytné pro získání 130 miliard eur mezinárodní finanční pomoci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám