Hlavní obsah

Na podzim musíme znovu zdražit, popřeli teplárníci Síkelova slova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba čtyři miliony lidí z panelových sídlišť závislých na teple z ústředního topení stále ještě nevědí, jak velkou dostanou na podzim od státu podporu na drahé energie. Stát totiž čeká na schválení z Evropské komise, zda může přispět na modernizaci tepláren. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) by pak vláda na ni dala teplárnám až deset miliard korun a ty by nezdražovaly. To ale Teplárenské sdružení popírá.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Článek

„Pokud bychom tuto podporu transformace teplárenství dostali, máme předběžnou dohodu, že teplárny výměnou za to nezvednou ceny domácnostem,“ řekl Síkela ve středu po schůzi vlády.

Podle ředitele Teplárenského sdružení ČR Martina Hájka to ale není tak docela pravda. „Není to úplně tak, že bychom ceny nezvyšovali, ale že by to zvýšení bylo minimální u uhelných tepláren,“ řekl Hájek Právu. I u uhelných tepláren by však podle něj došlo k dalšímu nárůstu ceny.

Při nedostatku plynu chce vláda nechat v provozu uhelné elektrárny

Ekonomika

Přechodná transformační podpora tepla podle něj byla připravována už před tím, než Rusko přepadlo Ukrajinu, a v té době pro uhelné teplárny platilo, že při jejím zavedení by bylo možné ve většině případů ceny tepla udržet. „Válka na Ukrajině a zavedení sankcí na dovoz uhlí z Ruska se však promítly i do cen uhlí, výrazně vzrostly také náklady na jeho dopravu,“ dodal Hájek.

Samostatnou kapitolou jsou pak podle něj plynové elektrárny. „Přechodná transformační podpora se z principu týká jen těch tepláren, které jsou zahrnuty do systému obchodování s emisními povolenkami,“ řekl.

Ceny rostou kvůli zemnímu plynu

Hlavním důvodem růstu cen tepla z plynových elektráren však není zdražování povolenek, ale růst cen zemního plynu. Lidé připojení na menší plynové teplárny mimo systém povolenek ETS by pak podle Hájka nedostali nic.

„I kdyby se tedy podařilo notifikovat přechodnou transformační podporu tepla, bude potřeba pro malé teplárny mimo systém ETS stejně zavést obdobu úsporného tarifu,“ dodal.

PŘEHLEDNĚ: Pomoc s účty za energie

Domácí

Obdoba úsporného energetického tarifu, jaký vláda rámcově schválila pro plyn a elektřinu, je podle Síkely záložní variantou i pro teplo z tepláren. Podrobnosti ale neupřesnil.

V tuzemských zásobnících je aktuálně 2,22 miliardy metrů krychlových zemního plynu, jsou tak plné už ze dvou třetin, informoval v pátek Síkela.

Pojistka v uhlí

Podle resortu ministerstva průmyslu nelze vyloučit, že se dodávky ruského plynu do České republiky omezí nebo úplně přeruší. Vláda proto ve středu schválila novelu energetického zákona, která umožní vyhlášení takzvaného předcházení stavu nouze v teplárenství.

„Novela umožní například nechat krátkodobě v provozu některé uhelné teplárny, jejichž činnost by se jinak musela z důvodu plnění emisních limitů v příštím roce omezovat,“ řekl v pátek po jednání krizového štábu Síkela.

„Já těmto opatřením říkám airbagy. Ty jsou ve vašem autě a vy doufáte, že je nebudete muset použít. Ale když jsou potřeba, jste rádi, že je v autě máte,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám