Hlavní obsah

Na nemocenských dávkách stát ušetřil téměř dvě miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za letošní první pololetí poklesla výplata dávek nemocenské proti stejnému období loňského roku bezmála o dvě miliardy korun. Zatímco od ledna do června 2007 Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) na nemocenské dávky vyplatila 14,98 miliardy korun, v prvních šesti měsících letošního roku to bylo pouze 13,06 miliardy. Informovala o tom mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Foto: Novinky

Článek

Počet nových případů pracovní neschopnosti v letošním prvním pololetí meziročně poklesl téměř o čtvrtinu. Lidé kvůli zavedení vládní reformy letos od ledna až do konce června nedostávali v prvních třech dnech nemoci žádné dávky, poté Ústavní soud tuto praxi zrušil.

Proti prvnímu pololetí loňského roku poklesly letos také výplaty dávek na ošetřování nemocného dítěte či jiného člena rodiny lidově zvaných „paragraf“. Zatímco tehdy ČSSZ vyplatila 528 miliónů, letos za prvních šest měsíců zaplatila pouze 480 miliónů. Tato dávka se přitom vyplácela ve výši 60 procent vyměřovacího základu již v prvních třech dnech nepřítomnosti zaměstnanců na pracovišti.

Výplata mateřské naopak v první polovině letošního roku v důsledku vyšší porodnosti vzrostla z 2,78 miliardy ve srovnatelném období roku 2007 na letošních 3,08 miliardy. Vzestupný vývoj zaznamenaly i výplaty vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a v mateřství; loni od ledna do června na nich stát vyplatil 2,04 miliónu, za stejné období letos 2,25 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám