Hlavní obsah

Na jihu Polska otevřeli nový uhelný důl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihu Polska, ve městě Jastrzębie-Zdrój u českých hranic, byl ve středu oficiálně otevřen nový uhelný důl, první v zemi po 25 letech. Na slavnosti polský premiér Mateusz Morawiecki prohlásil, že důl bude jednou potřebný celé Evropě.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Uhelný důl u Katowic. Ilustrační foto

Článek

"Není moderní ekonomika bez oceli a není ocel bez uhlí," prohlásil.

Důl, v jehož okolí se nachází více než 180 milionů tun koksovatelného uhlí, potřebného pro výrobu oceli, podle televize TVN 24 dosáhne plného výkonu okolo roku 2025. V současnosti Polsko dováží část své spotřeby uhlí, za kterou je kritizováno ochránci životního prostředí doma i ve světě.

Morawiecki ale zdůraznil, že "supermoderní důl" bude představovat takovou pobídku pro rozvoj polského průmyslu, že jeho otevření představuje "historický okamžik".

Do rozvoje dolu hodlá těžební společnost JSW investovat do roku 2030 tři miliardy zlotých (asi 18 miliard Kč).

Aktivisté Greenpeace se tento měsíc pokusili v Gdaňsku zablokovat vykládku uhlí z lodi, která připlula z Mosambiku. Aktivisté při této příležitosti požadovali na dvacetimetrových transparentech "Polsko bez uhlí 2030".

Varšava, Budapešť i Česko letos odmítly podpořit záměr Evropské unie dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality s odůvodněním, že tento cíl je neslučitelný s jejich hospodářským rozvojem.

Loni Polsko dovezlo téměř 20 milionů tun černého uhlí, hlavně z Ruska, ale také z Austrálie, USA, Kolumbie, Mosambiku, Kazachstánu i České republiky (0,36 milionu tun). Investice do těžby v Polsku mají v příštích letech přinést zmenšení dovozu, experti však upozorňují, že transformace polské ekonomiky, z 80 procentech závislé na uhlí, na jiné zdroje energie je záležitost na dlouhá léta. V posledních šesti letech se těžba uhlí v Polsku zmenšila asi o pětinu, ale i tak Polsko vede v EU s velkým náskokem před Českem a Německem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám