Hlavní obsah

Na další odpis dluhu zapomeňte, vzkázal německý ministr Řecku

Atény

Možnost druhého odpisu řeckého dluhu je pro německého ministra financí Wolfganga Schäubleho nepřijatelná. Řecko v případě potřeby obdrží podporu i po roce 2014, se snížením zadluženosti ale počítat nemůže, sdělil ministr listu Bild.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

„Je jisté, že ke druhému odpisu řeckého dluhu nedojde,“ řekl ministr podle výňatků z rozhovoru, který v Bildu vyjde v neděli. Ministerstvo financí obsah rozhovoru potvrdilo. Stejně jako Schäuble se minulý týden na návštěvě Řecka vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová.

Činitelé eurozóny a Mezinárodního měnového fondu tento týden schválili uvolnění další části pomoci ze záchranného úvěru pro Řecko v celkové výši 5,8 miliardy eur (zhruba 150 miliard korun). Atény mají od mezinárodních věřitelů slíbeno celkem 240 miliard eur a obdržely už asi 90 procent této částky. Poslední peníze má Řecko dostat na konci roku 2014.

Řecký státní dluh, který loni na jaře díky rozsáhlému odpisu závazků vůči soukromým věřitelům výrazně klesl, se již po několika měsících opět zvýšil. Na konci letošního prvního čtvrtletí byl podle odhadu evropského úřadu Eurostat kolem 305 miliard eur, což bylo asi o 25 miliard eur více než před rokem. V poměru k výkonu ekonomiky veřejný dluh dosáhl 160,5 procenta HDP.

Reklama

Související články

Řecko dostane další peníze ve splátkách

Zahraniční věřitelé uvolní Řecku další část finanční pomoci, která ovšem bude rozložena do více splátek. Podle zdrojů agentury Reuters se na tom v pondělí...

Výběr článků

Načítám