Hlavní obsah

Řekové vyrazili do ulic proti propouštění ve veřejné správě

Atény

V krizí drceném Řecku začala v pondělí série demonstrací a stávek proti chystanému masivnímu propouštění zaměstnanců státní správy. Protesty by měly trvat tři dny.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Protesty městských policistů.

Článek

Lidem zaměstnaným ve veřejné sféře se nelíbí návrhy na reorganizaci státního sektoru, která je jednou z podmínek pro to, aby země dostala další část peněz v rámci mezinárodního záchranného programu.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Protesty městských policistů

V pondělí po celém Řecku stávkují například zaměstnanci samospráv či městští policisté, v obcích tak nefungují úřady nebo třeba svoz odpadu. Strážníci na motocyklech zablokovali aténské sídlo vládnoucí strany Nová demokracie.

Další demonstraci odbory naplánovaly na pondělní odpoledne. V úterý má Řecko ochromit ohlášená generální stávka, která zasáhne státní úřady či železnici.

Parlament bude ve středu večer rozhodovat o způsobu úspor ve státní správě, jejichž součástí bude i propouštění. Předpokládá se, že do konce roku 2014 přijde o práci 15 000 státních zaměstnanců, 4000 z nich budou nejspíš propuštěny ještě letos. Mimo jiné se to týká také 3500 příslušníků aténské městské policie, která bude zrušena, a většina strážníků přejde ke státní policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám