Hlavní obsah

Na burze rozhodl výběr zisků u bank

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pátek již ČEZ nezachránil pražskou burzu od sestupu po několika dnech nepřetržitého růstu. Odpoledne se prosadil výběr zisků nejen u bankovních titulů. "Na trh zřejmě také dorazila nervozita ohledně bankovních poplatků poté, co ministerstvo prohlásilo, že se soustředí na jejich regulaci," uvedl Roman Schubert na serveru Patria Finance.

Článek

Akcie Erste Bank oslabily o 1,06 procenta na 1216 Kč, cenné papíry Komerční banky o 0,46 procenta na 3040 Kč. Rozhodněji sestoupil také Unipetrol, a to 2,12 procenta na 136,99 Kč. ČEZ oslabil o 0,07 procenta na 427,10 Kč, když uprostřed seance již jeho kurs vystoupal až na dohled 440 Kč.

Na výsluní investorského zájmu se vrátil kutnohorský výrobce cigaret Philip Morris, a to růstem o 2,34 procenta na 17 875 Kč. Obchodníci dodávají, že v tomto případě pomohl vývoj akcií mateřské americké společnosti Altria, jejichž cena je poblíž historického maxima. Podle Eduarda Tesaře z makléřské firmy Cyrrus je ale také možné, že emise se silnou dividendovou politikou se stává zajímavým "defenzívním" titulem pro investory dávajícím dosud přednost podnikům obchodovaným v euru.

Index PX 50 v pátek klesl o 0,37 procenta na 1162,1 bodu.

Velké evropské akciové trhy oslabovaly po nečekaně horších než předpokládaných nových údajích na americkém trhu práce. Americká ekonomika v květnu vytvořila mimo zemědělský sektor 78 000 nových pracovních příležitostí, analytici očekávali 185 000 míst. Míra nezaměstnanosti v USA ale klesla na 5,1 procenta a je nejnižší od září 2001.Výsledek zřejmě podpoří obavy ze zpomalení ekonomiky.

Nejvíce se dařilo akciím výrobcům polovodičů, například německý Infineon posílil o 1,6 procenta. Náladu investorů zvedl výrok amerického Intelu, že zájem o čipy pro přenosné počítače již dosáhl nejvyšších hodnot, které byly dosud předpokládány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám