Hlavní obsah

Na budějovickém letišti by mohly už za dva roky přistávat airbusy

Právo, Vladimír Vácha

Letiště České Budějovice chce už za dva roky získat licenci pro veřejný mezinárodní provoz. Taková je představa vedení Jihočeského kraje po čtvrtečním zahájení II. fáze modernizace letiště. Dosud je provozovatel letiště - společnost Jihočeské letiště České Budějovice, pouze držitelem licence pro neveřejný mezinárodní provoz. Ta mu umožňuje přijímat a odbavovat středně velká letadla do rozpětí křídel 36 metrů.

Foto: Václav Pancer, ČTK

V Plané 18. června začala druhá etapa dostavby Letiště České Budějovice, skončí v roce 2016. Na snímku je nejnovější stavba na letišti - čerstvě zkouladovaný heliport letecké záchranné služby, který bude slavnostně uveden do provozu v září.

Článek

„Kvůli chybějícímu vybavení zatím nelze přijímat lety za zhoršeného počasí a letadla zde mohou přistávat pouze ve dne a za dobré viditelnosti. Navíc se lety, u kterých je nutné celní odbavení a přítomnost cizinecké policie, musejí hlásit 24 hodin dopředu,“ popsal současný stav ředitel letiště Ladislav Ondřich.

To se má už za dva roky ale změnit a přistávat by tu měla letadla typu Boeing 737 či Airbus A320.

„Budování dálnice neovlivníme, po té můžeme jen volat. Financováním stavby letiště, jako perspektivního způsobu dopravy budoucnosti, může ale kraj významně pomoci rozvoji ekonomiky v regionu, neboť existuje řada firem i podnikatelů, kteří jsou na tento způsob dopravy navázáni. Zapomenout nesmíme ani na cestovní ruch,“ řekl Právu hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Dodal, že lidé budou mít navíc i příležitost cestovat do určitých destinací letadlem přímo z Českých Budějovic, aniž by museli jezdit do Prahy.

Rozpočet do půl miliardy

Modernizace letiště, do které investuje kraj, je rozdělena do dvou fází. První zahrnuje mimo jiné opravu vzletové a přistávací dráhy, výstavbu vrátnice, areálových komunikací a inženýrských sítí. Práce za zhruba 115 miliónů korun mají být hotovy za šest a půl měsíce.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Místo, kde bude stát nový terminál. Prostor vznikl zbouráním betonových hangárů bývalého vojenského letiště.

V rámci druhé fáze se počítá s pořízením navigačních zařízení, výstavbou terminálu, i dalších přístupových komunikací, parkovišť pro cestující a veřejného osvětlení.

„Do výběrového řízení na zhotovitele se mohou zájemci hlásit do 24. července. Se zahájením prací počítáme od září a skončit by měly na přelomu let 2016 a 2017,“ konstatoval náměstek hejtmana Jaromír Slíva (ČSSD), s tím, že náklady nemají přesáhnout půl miliardy korun.

Po dokončení stavby bude třeba ještě získat certifikaci pro veřejný mezinárodní provoz, kterou uděluje Úřad pro civilní letectví a má na to ze zákona půl roku až rok. „Věřím, že vše a opravdu podaří už v roce 2017,“ zdůraznil  při čtvrtečním oficiálním zahájení prací hejtman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám