Hlavní obsah

Musk při převzetí Tesly počítá s penězi ze Saúdské Arábie

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvažované převzetí Tesly do soukromých rukou by měl pomoci financovat saúdskoarabský fond, který nedávno koupil pět procent akcií společnosti. Vyplývá to z nového vyjádření zakladatele a ředitele Tesly Elona Muska.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Elon Musk

Článek

Musk na blogu výrobce elektromobilů Tesla v pondělí napsal, že se zástupci saúdskoarabského investičního fondu od loňského roku několikrát jednal. Oslovili jej právě ohledně možnosti převzetí firmy v rámci rozložení investic Saúdské Arábie do jiných oblastí, než je ropný byznys.

„Samozřejmě že saúdský fond má dost peněz na takovou transakci,“ napsal Musk.

Zároveň dodal, že k převzetí nebude potřeba 70 miliard dolarů, jak odhadovali analytici, ale postačí zhruba třetinová suma. Vykoupit totiž podle něj bude nutné jen podíly akcionářů, kteří nebudou chtít držet podíl v nové firmě. Očekává, že asi dvě třetiny současných akcionářů „přejdou“ do soukromé Tesly.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Vozy Tesla Model 3

Musk minulý týden plán odkupu akcií Tesly a jejich stažení z burzy zveřejnil na Twitteru. „Financování zajištěno,“ uvedl přitom. Akcie poté výrazně posílily a burza s nimi musela dočasně pozastavit obchodování. Experti upozornili, že Musk bude muset své výroky doložit, pokud nemluvil pravdu, bude čelit žalobě kvůli manipulaci kurzem akcí. Žalobu už podali u federálního soudu v San Francisku nejméně dva investoři. [celá zpráva]

Tesla se vedle výroby elektromobilů zaměřuje také na bateriové systémy ukládání elektřiny. Musk nyní vlastní zhruba pětinu akcií firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám