Hlavní obsah

Moravští vinaři mají obavy z mrazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v následujících dnech a týdnech rozhodne o budoucí úrodě na vinohradech. Oteplení, které přišlo po nezvykle chladných minulých týdnech, vinařům vyhovuje. Mrazy zatím vinice nepoškodily. Po zkušenostech z loňského roku, kdy došlo k velkému poškození úrody, mají však vinaři oprávněné obavy.

Foto: Archiv vinařství, Právo

Právě v těchto dnech se objevují na révě mladé pupeny a rostlina je v této době nejvíce ohrožena mrazem.

Článek

„S obavami se díváme směrem k období kolem desátého května, které nás už několikrát hodně potrápilo. My třeba na toto období máme z předloňska hodně špatnou vzpomínku,” řekl Právu vinař Tomáš Vican, který s dalšími spolupracovníky v rodinném vinařství natahoval vedení v nově se rodícím vinohradu.

„Vymrzlo nám 22 tisíc nových hlav a kdo někdy na poli dělal, ví, že to jsou momenty, kdy se chce i chlapům brečet. Letos jsme na viniční trati Nad Nesytem, což je krásná lokalita u Sedlce nad největším moravským rybníkem vysadili 50 tisíc hlav nového vinohradu. A tak se modlíme, aby nás patron vinařů svatý Urban tentokrát ochránil,“ dodal.

Moravští vinaři oživují zapomenutou odrůdu a popsali, jaké bude letos víno

Muži

Jak doplnil další z vinařů Josef Svoboda z Habánských sklepů společnosti Bohemia sekt, každá odrůda reaguje na oteplení ovzduší jinak pružně a tedy i v případných mrazech nemusí mráz poškodit veškeré pupeny.

„Nejdříve rašící odrůdou je Chardonnay, z červených odrůd raší mezi prvními například Frankovka. O několik dní později se objevují očka i na dalších odrůdách, těmi relativně pozdějšími jsou například Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský nebo Ryzlink Vlašský,“ dodává Josef Svoboda

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám