Hlavní obsah

Moravia Steel Deutschland dostala v Německu čtvrtmiliardovou pokutu

Bonn
Aktualizováno

Dceřiná firma české ocelárenské společnosti Moravia Steel – Moravia Steel Deutschland – dostala od německého antimonopolního úřadu pokutu deset miliónů eur (zhruba 260 miliónů korun). Uzavřelo se tak vyšetřování výrobců a dodavatelů oceli, kteří údajně dohodami mezi sebou porušili pravidla hospodářské soutěže na dodávky kolejnic pro německého státního železničního dopravce Deutsche Bahn.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pokutu ve výši 10 miliónů eur vyměřil antimonopolní úřad v Německu dceřiné firmě Moravia Steel Deutchland GmbH (MSD), která je připravena tomuto závazku dostát,“ uvedla Petra Jurásková, mluvčí skupiny Třinecké železárny – Moravia Steel.

Podle Juráskové se toto rozhodnutí společností Moravia Steel ani Třineckých železáren přímo nedotýká.

Už loni německý úřad v tomto případu udělil pokuty v celkové výši 124,5 miliónu eur německým společnostem ThyssenKrupp a Vossloh a dvěma divizím rakouské Voestalpine. Nejvyšší pokutu 103 milióny eur musel zaplatit ThyssenKrupp.

Deutsche Bahn v prosinci kvůli kartelu rovněž vznesla požadavek na odškodné v celkové výši 550 miliónů eur (přes 14,2 miliardy korun).

Společnost Moravia Steel ještě koncem loňského roku uváděla, že v souvislosti s kartelovými dohodami nebyla německým antimonopolním úřadem šetřena a že se na ni Deutsche Bahn s požadavkem o náhradu škody neobrátila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám