Hlavní obsah

Moira vyvíjí kalhotky s pásem cudnosti pro německý trh

Strakonická textilní firma Moira, která vyrábí funkční prádlo, vyvíjí kalhotky s pásem cudnosti pro zákazníky z Německa. Měly by být z pevných vláken, aby nešly snadno probodnout nožem. Žádají ho lidé, kteří se bojí o bezpečí svých dětí.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní kalhotky požadují zákazníci z Německa i v souvislosti s přepadáváním dívek při běhu.

Článek

Moira poslední roky dělá i prádlo pro vojáky, její výrobky testuje 15 vojenských jednotek. Tento týden se představila švédským ozbrojeným složkám, uvedli výkonná ředitelka firmy Marcela Vlčková a zakladatel firmy Mario Vlček.

Kalhotky s „pásem cudnosti” budou mít senzor. Když se vlákno naruší, senzor se rozhouká.

„Pás musí být ze superpevných vláken, aby se nedal propíchnout nožem. Máme požadavky z Německa, kde přepadávají dívky při běhu. Nechtějí to ty holky, chtějí to tatínkové," řekl Vlček.

Na veletrhu IWA v německém Norimberku zaznamenala firma zájem o balistická trička Spirit s vložkou proti probodnutí nožem. Trika vyvinula Moira s firmou 4M Systems a Českou zbrojovkou. Podle Vlčkové řeší řada zemí horší bezpečnostní situaci a trika si kupují i jednotlivci.

Pro vojáky i policisty

„Vložka proti průpichu nožem vznikla také na základě požadavků zákazníků. Ptali se, zda by to bylo možné na soukromé použití, že mají strach o život. Ze Švédska, Německa, Velké Británie se ptají po věcech pro děti, když jdou na diskotéku: mají strach z bodnutí nožem," řekla Vlčková. Na veletrhu projevili zájem o Moiru i klienti z JAR či Jordánska.

Výrobky Moiry teď zkouší 15 vojenských jednotek po světě. O skrytá balistická trička projevila zájem policie z Thajska, Vlčková čeká letos objednávku. Dobrý ohlas má podle ní Moira ve Francii, kam její výrobky dodává firma 4Systems.

Textilka měla loni tržby asi 97 milionů a čeká zisk po zdanění šest milionů. Firma, jež vznikla roku 1990 a zaměstnává 100 lidí, vyváží asi desetinu produkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám