Hlavní obsah

MMF zhoršil odhady růstu české ekonomiky

Česká ekonomika letos stoupne o 2,6 procenta a příští rok růst zrychlí na 3,5 procenta. Vyplývá to ze závěrů pravidelné mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Česku. V říjnu přitom fond počítal v případě české ekonomiky letos s růstem o 3,8 procenta a v příštím roce s 4,5 procenta.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Logo Mezinárodního měnového fondu

Článek

Inflace podle MMF v příštím roce nadále poroste kvůli vývoji na trhu práce i trhu nemovitostí, růstu cen energií a přerušeným globálním řetězcům. Proto MMF podle zprávy také podporuje současný postoj ČNB k měnové politice.

Při dalších úvahách o zvyšování sazeb by ale centrální banka měla podle MMF pečlivě zvažovat případná rizika. Příliš rychlý růst sazeb totiž podle MMF může ohrozit ekonomické zotavování. Naopak příliš pomalé zvyšování sazeb může vést k neukotvenosti inflačních očekávání.

Odhad růstu české ekonomiky zhoršila i Evropská komise

Ekonomika

Mise MMF se koná každoročně a je pro všechny členské státy povinná. V ČR letos byla mise v tzv. hybridním režimu 8. až 22. listopadu. Mise je hlavním nástrojem uplatňování dohledové funkce MMF, přičemž závěrečná zpráva má za cíl nezávislé hodnocení země.

Reklama

Výběr článků

Načítám