Hlavní obsah

MMF schválil Řecku půjčku 28 miliard eur

Mezinárodní měnový fond ve čtvrtek schválil půjčku pro Řecko v navrhované výši 28 miliard eur (686 miliard Kč). Ta bude jeho příspěvkem ke druhé mezinárodní pomoci předlužené zemi v celkové sumě 130 miliard eur. Fond uvedl, že Řecku neprodleně uvolní první splátku 1,65 miliardy eur.

Foto: ČTK/AP

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová mluví s řeckým premiérem Lukasem Papadimosem.

Článek

Ve středu schválily novou pomoc Řecku země eurozóny. Řecko bude moci za předpokladu plnění stanovených podmínek dostávat peníze do roku 2014. První záchranný úvěr v částce 110 miliard eur Atény čerpaly od jara 2010.

Schválení balíku pomoci předcházela dohoda Řecka se soukromými investory o výměně nynějších státních dluhopisů za nové, s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti. Ta byla jednou z podmínek schválení nové pomoci vedle příslibů dalších úspor a strukturálních reforem od Atén.

Zadlužení Řecka se má díky výměně snížit do roku 2020 na 116,5 procenta hrubého domácího produktu, řekl šéf mise MMF v Řecku Poul Thomsen. Dostane se tak pod úroveň 120 procent HDP, který fond označil za hranici udržitelnosti dluhu.

Největší riziko by byl odklad reforem

Thomsen na telekonferenci s novináři prohlásil, že Řecko už nemá nárok na odkládání a ignorování dohodnutých reforem, jako tomu často bylo při prvním záchranném balíku. Pokud by se zavádění reformních kroků opožďovalo, mohlo by to podle něj spustit "neudržitelnou dluhovou dynamiku".

Za největší riziko označil Thomsen odklady v reformách, které mají posílit konkurenceschopnost řeckého hospodářství. "Má-li se zajistit oživení ekonomiky, potřebujete silný impulz reforem k posílení produktivity. Pokud se to nepodaří, mohlo by to opravdu znamenat, že ekonomika bude dále klesat," řekl Thomsen podle agentury Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám