Hlavní obsah

MMF: Dluh Argentiny je neudržitelný

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) označil státní dluh Argentiny za „neudržitelný“. Věřitelé se podle něj musí připravit, že nedostanou zpět všechny peníze. Informoval o tom server Financial Times.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Poslanci argentinského parlamentu vylepují nápisy - Ne placení dluhu, pryč s MMF.

Článek

Mise MMF vydala prohlášení ve středu po týden trvajících jednáních s vládními činiteli v Buenos Aires. Uvádí, že od posledního hodnocení loni v červnu se situace výrazně zhoršila. MMF konstatoval, že opatření, která by zajistila vyrovnaný rozpočet a pomohla snížit dluh na zvládnutelnou úroveň, nejsou „politicky ani ekonomicky“ proveditelná.

Fond zároveň vyzval k jednání s věřiteli s cílem najít dohodu na restrukturalizaci dluhu. To zjednodušeně znamená odpuštění části dluhu nebo prodloužení splatnosti.

Devátý bankrot?

Mnozí investoři se obávají, že Argentina v letošním roce míří k neřízenému bankrotu, píší FT. Šlo by už o devátý bankrot v historii země a třetí od začátku tisíciletí.

O hrozbě blížícího se bankrotu se mluvilo již loni v srpnu, kdy dluhovou situaci relativně ještě zhoršilo oslabení argentinského pesa vůči dolaru.

Dopady krize: Argentinci šetří na kondomech

Ekonomika

Začátkem tohoto týdne šéfka MMF Kristalina Georgievová řekla agentuře Bloomberg, že očekává plné splacení záchranného úvěru Argentině. Fond zemi půjčil již 44 miliard dolarů (1,02 bilionu korun) v rámci rekordního záchranného programu po měnové krizi v roce 2018. Celkový přislíbený objem úvěru byl dokonce 57 miliard dolarů (1,32 bilionu korun).

„Je to špatná zpráva pro držitele dluhopisů, o tom není sporu,“ řekl FT jeden ze zahraničních investorů. „V Argentině se budou dít napínavé věci,“ dodal další.

Celkový zahraniční dluh Argentiny dosahuje 311 miliard dolarů (7,2 bilionu korun). Vláda chce jednat o restrukturalizaci částky 195 miliard dolarů, včetně uvedené půjčky 44 miliard dolarů od měnového fondu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám