Hlavní obsah

MMF dá Řecku výrazně méně, větší zátěž dopadne na státy eurozóny

– Brusel

Mezinárodní měnový fond (MMF) poskytne v rámci dalšího záchranného balíčku pro Řecko jen 13 miliard eur (asi 325 miliard korun). To je výrazně méně, než byl ochoten půjčit v minulosti. Vzroste tak finanční zátěž pro ostatní země eurozóny, které se na pomoc budou skládat. Informoval o tom deník The Wall Street Journal. Celkově má další pomoc pro Řecko dosáhnout 130 miliard eur (3,25 biliónu korun).

Foto: Stephen Jaffe, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Menší úvěr podle nejmenovaného zdroje deníku odráží strach MMF z vlastní angažovanosti v eurozóně, která již překračuje rozumnou mez. To bude znamenat velký problém pro vlády členských států eurozóny, jež se snaží zmenšit vlastní příspěvek k záchraně Řecka na minimum, ale takto budou nuceny vybrat téměř 120 miliard eur (zhruba tři bilióny korun).

Podle mluvčí MMF výše příspěvku k další záchraně Řecka ještě nebyla rozhodnuta a bude se o ní jednat především v pondělí během zasedání ministrů financí eurozóny.

Měnový fond již v minulosti odsouhlasil půjčky ve výši 30 miliard eur pro Řecko, 22,5 miliardy eur pro Irsko a 26 miliard eur pro Portugalsko. To je mnohonásobně víc, než činí podíl těchto zemí v MMF. Obvyklá půjčka státům by přitom neměla přesáhnout šestinásobek podílu členských států.

Fond se tak na záchraně všech tří zemí eurozóny podílel zhruba ze třetiny. To je v současnosti minulostí a takových hodnot případná pomoc určitě nedosáhne.

Reklama

Výběr článků

Načítám