Hlavní obsah

Mladí lidé čekají v prvním zaměstnání plat přes 25 tisíc

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současní čeští školáci očekávají, že až nastoupí do svého prvního zaměstnání, vydělají si ihned 25,5 tisíc korun. Vyplývá to z průzkumu GE Money Bank a o.s. Aisis. Podle finančních analytiků je však realita zcela jiná, navíc s výhledem, že růst mezd spíše zamrzne nebo nástupní platy budou klesat.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Článek

Nadprůměrnou mzdu má přitom v současné době v Česku prakticky každý, kdo pobírá nad dvacet tisíc hrubého. A to i přesto, že oficiálně je průměrná mzda 23 tisíc korun.

Dvacetitisícový plat je totiž v Česku nejčastější. Tvoří tzv. medián, pomyslný bod, který dělí zaměstnance přesně na půl - půlka z nich bere pod dvacet, půlka z nich nad dvacet tisíc hrubého měsíčně.

Nejde však jen o plat. Mladí lidé, a zejména ti, co opouští školu v patnácti letech, se nejčastěji zařazují mezi ty, kteří jen obtížně shánějí práci.

Nezaměstnanost mladých je celosvětový problém

Podle Mezinárodní organizace práce sídlící v Ženevě bylo koncem loňského roku bez zaměstnání 81 miliónů mladých ve věku 15 - 24 let. Navíc s perspektivou, že jen tak snadno práci neseženou. Situace je nejhorší od konce druhé světové války, uvádí Mezinárodní organizace práce.

Absolventů škol a mladistvých bylo mezi nezaměstnanými na konci července v České republice evidováno 24 861. Jejich počet vzrostl ve srovnání s předchozím měsícem o 856 a ve srovnání s červencem 2009 je vyšší o 3382 osob. Na celkové nezaměstnanosti se absolventi podílejí 4,9 procenty. Firmy, které musejí snižovat náklady, nechtějí mladé lidi bez praxe a s nutností je zacvičovat vůbec brát, a to i přesto, že jim mohou dát nízké mzdy. Zkušený ostřílený pracovník totiž firmě přinese větší zisk bez dodatečných nákladů.

Bezhlavé půjčování

Nízké nástupní platy, spolu s problémy při získávání prvního pracovního místa se podílejí na tom, že mladí lidé se stávají často oběťmi různých nabídek výhodných půjček, nemají zkušenosti s finančním rodinným plánováním. K tomu se přidává, že mladí lidé neumějí ani odhadnout rizika hypoték, nepočítají s případy, kdy by práci, pokud ji získají, také mohli ztratit a dál se zadlužují.

„V roce 2008 mělo se splácením spotřebitelských úvěrů problémy zhruba jedno procento domácností. V letošním roce se do potíží se splátkami dostalo už asi sedm procent domácností. Předpokládáme, že tento trend potrvá i ve druhém pololetí 2010 a dočkáme se i další vlny osobních bankrotů," říká analytik Petr Fic z M.B.A. Finance.

Zvýšit finanční gramotnost mladých lidí chce proto projekt finančního vzdělávání Rozumíme penězům, který probíhá na 56 školách v České republice. Projekt GE Money bank a o.s. Aisis se snaží poučit všechny, kteří opustí základní školu o všech nástrahách rodinného hospodaření, naučit je obezřetně si půjčovat i nemít přehnaná očekávání o svých budoucích platech a finančních možnostech, které mohou následně při střetu s realitou vést k frustraci mladých.

Že má projekt efekt, dokazují i výsledky zmíněného průzkumu. Zatímco mladí do 15 let, kteří ve škole neabsolvovali hodiny finančního vzdělávání předpokládají, že 27 procent z nich se stane za pár let milionáři, u absolventů těchto lekcí je pohled na budoucí život střízlivější. Že se stanou milionáři očekávají jen 4 procenta z nich.

To je mnohem blíže realitě, shodují se analytici. Lidí, kteří mají v Česku majetek (bez hodnoty nemovitostí) větší než milión dolarů, je totiž pouze něco přes 15 tisíc.

Anketa

Jaký by podle vás měl být nástupní plat absolventů?
Výrazně nižší než u zkušených zaměstnanců, ať si zvykají, že je potřeba si peníze zasloužit
8,3 %
O něco nižší, aby mohli na průměrný plat v oboru brzy dosáhnout
2,5 %
Stejný, záleží vždy, jak je člověk schopný
89,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25141 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám