Hlavní obsah

Mittal Steel Ostrava nachystal další zlaté padáky

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Masivní snížení zaměstnanosti připravuje ještě na tento rok ocelářská firma Mittal Steel Ostrava (dříve Ispat Nová huť). Podobně jako v roce 2004 nabídne stovkám zaměstnanců, kteří odejdou z hutě dobrovolně, nadstandardní odchodné.

Článek

"Plán je uvolnit asi 700 lidí, ale firma má údajně nachystané peníze na zlaté padáky až pro tisíc zaměstnanců," řekl Právu dobře informovaný zdroj. Tisková mluvčí Mittal Steel Ostrava Jana Dronská na přímý dotaz Práva potvrdila, že s tzv. sociálním příspěvkem by letos mohlo z firmy odejít 500 až 700 zaměstnanců.

Přesnější a podrobnější informace podle ní vedení společnosti sdělí na tiskové konferenci příští týden, protože firma ještě dolaďuje konkrétní podmínky atd. Dronská pouze doplnila, že tzv. sociální příspěvek odcházejícím zaměstnancům bude podobný jako při snižování zaměstnanosti v roce 2004.

Ocelářská firma, tehdejší Ispat Nová huť, tenkrát vyplácela lidem, kteří pracovní poměr rozvázali dohodou, příspěvek ve výši 16 až 25násobku průměrného měsíčního platu v závislosti na odpracovaných letech v podniku. Průměrná výše příspěvku tehdy přesáhla půl miliónu korun, celkem firma vyplatila na zlatých padácích necelých 900 miliónů korun.

Odbory, jak Právu řekl odborový předák Roman Bečica, zatím další, nyní připravovanou vlnu uvolňování zaměstnanců, nechtějí komentovat. "Ještě se některé věci dolaďují, naše stanovisko sdělíme až poté, co to oficiálně oznámí zaměstnavatel," dodal.

Tučné odchodné dříve využilo 1700 lidí

Propouštění v největší tuzemské ocelářské firmě by po souvislém mnohaměsíčním příznivém vývoji moravskoslezského trhu práce mohlo mít negativní dopad do nezaměstnanosti nejen v Ostravě, ale i okolních okresech. "O tom, že by společnost Mittal Steel Ostrava chystala výraznější snížení počtu zaměstnanců, zatím nemáme žádné informace," reagovala na dotaz Práva ředitelka Úřadu práce v Ostravě Yvona Jungová. O případném dopadu na trh práce proto nechtěla spekulovat.

V posledním čtvrtletí 2004 tehdejší Ispat Novou huť opustilo s tučným odchodným kolem 1700 lidí, z nichž více než 800 se v posledních dvou měsících roku 2004 zaevidovalo na úřadech práce v kraji.

Kromě letošních zlatých padáků Mittal Steel Ostrava podle zdroje Práva počítá se snižováním zaměstnanosti, ale už ne tak výrazným, také v letech 2007 a 2008. To by však už pravděpodobně lidé neodcházeli z podniku s několikasettisícovým sociálním příspěvkem, ale s výpovědí z důvodu organizačních změn. Mittal Steel Ostrava je s 8860 zaměstnanci druhým největším zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám