Hlavní obsah

Mittal Steel nabízí odstupné 520 tisíc korun

Právo, Novinky, ČTK, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Nejméně o tisíc lidí chce do podzimu snížit počet zaměstnanců největší tuzemská ocelářská firma Mittal Steel Ostrava (dříve Ispat Nová huť). Podobně jako při masivním snižování zaměstnanosti v roce 2004, také letos lidem, kteří z podniku odejdou dobrovolně, nabízí nadstandardní odstupné. Vedení společnosti to oznámilo na čtvrteční tiskové konferenci.

Článek

"Společnost stále nedosahuje produktivity práce západoevropských firem a dokonce ani evropského průměru. Chceme a potřebujeme dosáhnout vyšší efektivnosti," vysvětlil důvod snižování zaměstnanosti personální ředitel Mittal Steel Ostrava Jiří Gwozdz.

Zaměstnancům, kteří požádají o rozvázání pracovního poměru dohodou a podnik jejich žádosti vyhoví, firma vyplatí odstupné ve formě sociálního příspěvku ve výši 12 až 32násobku jejich průměrného měsíčního platu v závislosti na délce odpracované doby v podniku a na věku. Většina lidí, kteří o odchod požádají a jímž to zaměstnavatel umožní, by měla z firmy odejít už v srpnu. Vedení předpokládá, že zhruba jednu třetinu z nich by mohli tvořit pracovníci administrativy.

Před dvěma lety vysoké odchodné odmítli, teď se ho nemohou dočkat

Když zhruba před dvěma lety Mittal Steel Ostrava poprvé vyhlásila program dobrovolných odchodů, nechtěli manželé Blanka a Antonín ani slyšet o tom, že z by podniku stejně jako více než 1700 tehdejších zaměstnanců odešli. Nenechali se tehdy zlákat ani pětadvacetinásobkem svého měsíčního platu, který by jim huť jako dlouholetým zaměstnancům vyplatila. Teď se nemohou dočkat, až si podají výpověď z podniku, kde prožili celý život.

"Před dvěma lety o tom manžel neuvažoval ani na okamžik, já chvíli ano, ale rozmyslela jsem si to, protože jsem nechtěla jít do předčasného důchodu. Teď mám asi jen dva roky do penze a není proč váhat," řekla paní Blanka, která na huti odpracovala 37 let. Podobný názor zastává i její manžel Antonín, který spojil s podnikem 41 let života. Manželé odhadují, že jeden rok budou v evidenci pracovního úřadu a pak si požádají o předčasný důchod. Ten jim proti starobnímu bude každý měsíc krácen asi o 400 korun.

Před dvěma lety vyplácela firma 16 až 25 měsíčních platů podle odpracovaných let, teď je rozpětí 12 až 32 platů.

Firma má na odstupné připravenou miliardu

Podle personálního ředitele Jiřího Gwozdze má firma na dobrovolné odchody více než jednoho tisíce zaměstnanců připravenu zhruba miliardu korun. Odhadl, že průměrný výše příspěvku pro jednoho zaměstnance by mohla dosáhnout 520 tisíc korun.

Po zkušenostech z roku 2004, kdy s nadstandardním odstupným z firmy odešlo 1729 zaměstnanců, se odbory obávají, že dalším snížením zaměstnanosti se opět zvýší přesčasová práce. Řekl to předseda základní odborové organizace závodu 3 - Servis Stanislav Chmelík.

Vyslovil rovněž obavy, že statisícové odstupné zláká i kvalifikované zaměstnance v profesích, které firma potřebuje a jež jsou na trhu práce nedostatkové. "Chci věřit tomu, že vedení nepustí z firmy svářeče, obráběče kovů, údržbáře, zámečníky a další kvalifikované zaměstnance, po kterých každá jiná firma okamžitě sáhne," prohlásil Chmelík.

Gwozdz řekl, že vedení touto akcí v žádném případě nechce ohrozit chod firmy, nechce, aby odcházeli zaměstnanci, kteří jsou nositeli know-how, mají znalosti určitých procesů.

Cílem akce je podle vedení firmy ozdravit společnost, zajistit její prosperitu a tím i dlouhodobou stabilitu. Jak řekla mluvčí Jana Dronská, produktivita se v jednotlivých firmách skupiny Mittal pohybuje od 112 tun oceli na osobu ročně až po 1765 tun. "V Evropě je to kolem 500 tun, my máme kolem 300 tun na osobu," dodala.

Trh práce nečeká šok

Mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová Právu řekla, že pro trh práce masivní snížení zaměstnanosti v Mittal Steel Ostrava nemusí znamenat šok. "Ani v roce 2004 na úřad práce nepřišly stovky lidí najednou, ale bývalí zaměstnanci této firmy přicházeli postupně, někteří po nemocenské atd.," vysvětlila.

Doplnila, že z tehdejší Ispat Nová huť se na úřadu práce v roce 2004 zaevidovalo 618 lidí a v roce 2005 pak 336. Nicméně, jak dále uvedla, obtížně hledají zaměstnání především lidé nad 55 let věku a ti, kteří mají zdravotní handicap.

Podle ní by ale letos mohla být situace lepší. "Je totiž podstatně vyšší poptávka po pracovní síle, plně se nám rozběhly programy poradenské a vzdělávací, které jsou financované z Evropského sociálního fondu. My těmto lidem pomůžeme, protože nechceme, aby se u nás stali čekateli na důchod, ale je důležité, aby oni sami také měli zájem," dodala Baďurová.

Ve snižování počtu zaměstnanců bude Mittal Steel Ostrava, jak řekla Dronská, pokračovat i v následujících letech. "Zatím je ale předčasné říkat konkrétní čísla, bude to záležet na vývoji trhu, na investicích a podobně," dodala.

Stejnou nabídku jako v Mittal Steel Ostrava dostanou letos i zaměstnanci fúzující dceřiné firmy Vysoké pece Ostrava. Mittal Steel Ostrava má nyní 8861 zaměstnanců, Vysoké pece Ostrava zaměstnávají 962 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám