Hlavní obsah

Minulý rok v Česku čtyřnásobně stoupl výkon solárních elektráren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do konce loňského roku byly v České republice připojeny a licencovány fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu 1820 megawatt. Za celý loňský rok tak v tuzemsku vzrostl instalovaný výkon solárních zdrojů na téměř čtyřnásobek. Informoval o tom předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt. Na konci roku 2009 činil instalovaný výkon fotovoltaických elektráren v Česku 463 MW.

Foto: archiv firem JOYCE CZ, Kyocera a Solag, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Je to vysoké číslo, původně jsme počítali s výkonem 1650 MW," uvedl Fiřt. Ke zvýšení instalovaného výkonu na konci roku přispěly ještě solární zdroje připojené do lokálních distribučních soustav. "O těch jsme původně neměli informace," dodal předseda ERÚ.

Celkový počet solárních elektráren v tuzemsku nyní přesahuje 12 tisíc, na začátku loňského roku jich bylo 6032. Elektrárny připojené a licencované od ledna letošního roku budou elektřinu prodávat za nižší výkupní ceny.

ERÚ v průběhu loňského roku předpovídal, že v prosinci bude připojeno zhruba 1600 MW solárních elektráren. V důsledku tohoto rozvoje slunečních zdrojů hrozilo letos podle regulátora zdražení elektřiny o více než deset procent.

Proti zdanění se chystají stížnosti

Vláda proto přijala sérii opatření, která zdražení energie omezují v průměru na 4,6 procenta pro domácnosti a 5,2 procenta pro podniky. Zavedlo se například zdanění solárních elektráren sazbou 26 procent či zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro sluneční zdroje. Pro solární elektrárny s výkonem nad 100 kilowattů připojených od ledna 2011 se výkupní cena snížila o více než polovinu, tedy z loňských 12 150 korun za megawatthodinu na 5500 korun za MWh.

Investorům, které své solární elektrárny připojili v minulých letech, vadí především 26procetní zdanění. Řada z nich chce toto opatření napadnout u soudu. Zástupkyně České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) Zuzana Musilová řekla, že se na asociaci obrátilo přes 600 investorů s žádostí o právní pomoc. CZEPHO má podle Musilové také podporu více než 17 senátorů, kteří by proti 26procentnímu zdanění mohli podat ústavní stížnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám