Hlavní obsah

Ministerstvo chce vrátit ekologické spolky do řízení o stavbách

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce obnovit účast ekologických spolků ve všech řízeních o stavebních záměrech, které by mohly mít negativní vliv na zájmy ochrany přírody a krajiny. Svůj záměr předložilo ministerstvo v rámci návrhu zákona o jednotném environmentálním stanovisku na vládním webu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Konec polské dálnice u hranic Polska a České republiky. Česká část má být postavena za několik let.

Článek

Účast ekologických spolků v řízeních o stavebních záměrech byla omezena novelou stavebního zákona od roku 2018 na řízení vedená podle zákona o ochraně přírody a krajiny.

MŽP poukázalo na to, že jeho snaha obnovit účast spolků je v souladu s menšinovým stanoviskem ústavních soudců.

„Navrhovanou změnou bude opět umožněna účast ekologických spolků ve všech řízeních, která mohou mít negativní vliv na zájmy ochrany přírody a krajiny. Bude tím beze zbytku naplněno základní procesní právo být účastníkem řízení i Listinou základních práv a svobod zaručené právo na příznivé životní prostředí,“ uvádí MŽP v důvodové zprávě.

Proti jsou další resorty

Proti jeho záměru se však vymezily například ministerstvo dopravy, průmyslu a obchodu nebo pro místní rozvoj. Kromě nich podaly připomínky také Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Sdružení místních samospráv, Svaz průmyslu a dopravy nebo Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Celkem úřad ministryně Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) obdržel devět stovek připomínek od různých organizací, zástupců krajů, obcí či zaměstnavatelů.

Stavba dálnice Posázavím naráží na tuhý odpor

Ekonomika

Zákon o jednotném environmentálním stanovisku vychází z vládního programového prohlášení a souvisí s chystaným novým stavebním zákonem. Stanovisko má být vydáváno na pět let s možností prodloužení této platnosti. Požádat o něj bude moci stavebník nebo stavební úřad, a to primárně elektronickou cestou prostřednictvím portálu stavebníka.

Vydávat stanovisko mají zpravidla odbory životního prostředí krajských úřadů nebo obcí s rozšířenou působností.

Změna podle ministerstva životního prostředí zjednoduší administrativu. „Namísto několika správních úkonů vydávaných často více orgány působícími na úseku ochrany životního prostředí bude vydáván pouze jediný správní úkon, a to ve formě závazného stanoviska," uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby se ekologické spolky účastnily řízení o stavebních záměrech?
Ano
16,7 %
Ne
83,3 %
Celkem hlasovalo 7074 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám