Hlavní obsah

Ministerstvo vidí vývoj letošní ekonomiky opět temněji

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí ve středu navázalo na sérii špatných zpráv ohledně výhledu tuzemské ekonomiky pro letošní rok. V nové prognóze počítá letos s poklesem HDP o 2,3 procenta. Příští rok by se však hospodářství mělo navrátit k růstu o 0,8 procenta.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek a ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

"Hlavní světové ekonomiky se v důsledku krize na finančních trzích nacházejí v recesi, jejíž délku a hloubku je mimořádně obtížné, ne-li nemožné, odhadnout. Česká republika, coby značně proexportně orientovaná země, je na vývoj v zahraničí velmi citlivá,“ zdůvodnil úřad zhoršení letošního výhledu.

Zároveň však upozornil, že výsledek tuzemského hospodářství může být ještě horší. Například Mezinárodní měnový fond před několika dny předpověděl že český hrubý domácí produkt poklesne až o 3,5 procenta.

Navíc kvůli protikrizovým opatřením se prohloubí deficit veřejných financí na 4,5 procenta HDP.

Ministerstvo financí ve středu ještě dodalo, že letošní míra inflace by měla činit v průměru 1,1 procenta. V příštím roce by zdražování mělo ještě zpomalit, a to na 0,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám