Hlavní obsah

Ministerstvo průmyslu chce postavit další jaderné reaktory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do 15 let by měla v Česku vyrůst nová jaderná elektrárna. Navrhuje to alespoň ministerstvo průmyslu a obchodu, uvedl v úterním vydání časopis Týden. Nové bloky elektrárny by měly vyrůst v jihočeském Temelíně, kde rozšíří stávající elektrárnu.

Foto: Vratislav Konečný

Kolem této nízké budovy mají z obou stran vyrůst věže 14-18patrové

Článek

Přípravné práce na výstavbě nových jaderných reaktorů by mohly začít již příští rok. Namísto původně zvažované elektrárny v severomoravských Blahutovicích by nové reaktory měly být postaveny opět v Temelíně. Jejich cena by měla být vyšší, než stály první dva bloky JETE, tedy přes 100 miliard korun. V úvahu podle časopisu přichází buď výstavba dvou velkých nebo několika menších bloků. Elektřinu by měly začít dodávat mezi roky 2015 a 2020.

:. ANKETA
Myslíte si, že Česká republika potřebuje další jederné zdroje elektrické energie? Hlasujte v anketě na konci článku.

Návrh na stavbu další jaderné elektrárny podle časopisu vzkřísil náměstek ministra průmyslu a člen dozorčí rady ČEZ Martin Pecina. Výstavba dalších bloků na jihu Čech je podle něj nejlevnějším řešením. Pecina odhadl, že přípravné práce začnou v druhé polovině příštího roku a s výstavbou by se mělo začít kolem roku 2009. "S ohledem na poptávku, která bude v České republice za 15 let, buď budeme mít nový jaderný zdroj nebo nebudeme svítit," zdůvodnil Pecina České televizi svůj návrh.

Ministerstvo životního prostředí nesouhlasí

Proti je ale ministerstvo životního prostředí, které naopak navrhuje, aby se další jaderné elektrárny už nestavěly. "Ministerstvo životního prostředí ve svém návrhu energetické koncepce nepočítá s výstavbou nových jaderných reaktorů. Ty stávající by měly být pouze na dožití," reagovala v České televizi mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.

Energetický gigant ČEZ prý o plánu MPO zatím neví a ve svých energetických plánech s výstavbou nové jaderné elektrárny nepočítá. Mluvčí společnosti Ladislav Kříž však pro Týden uvedl, že je ČEZ připraven přizpůsobit se záměrům státu.

Jaderné elektrárnyInstalovaný výkonRok uvedení do provozu
Dukovany4 x 4401985 - 1988
Jaderné elektrárny ve výstavběInstalovaný výkonRok uvedení do provozu
Temelín2 x 1 0001. blok - 2002
2. blok - 2003

Anketa

Myslíte si, že Česká republika potřebuje další jederné zdroje elektrické energie?
ano
66,3 %
ne
33,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1638 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám