Hlavní obsah

Ministerstvo financí zhoršilo odhad růstu ekonomiky. I tak poroste více než loni

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze mírně zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce – na 2,5 procenta z lednových 2,6 procenta. I tak by podle resortu měla ekonomika růst rychleji než loni, kdy její výkon vzrostl o 2,4 procenta. V roce 2018 ministerstvo rovněž očekává růst 2,5 procenta.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze mírně zhoršilo odhad růstu ekonomiky.

Článek

„Hospodářský růst by měl být tažen zejména domácí poptávkou v čele s výdaji na konečnou spotřebu domácností a rostoucí investiční aktivitou firem a sektoru vládních institucí,” uvedl mluvčí resortu Michal Žurovec.

Inflace se vrátí pod 2 procenta

Pro rok 2017 předpovídá ministerstvo průměrnou míru inflace 2,4 procenta. V roce 2018 očekává pokles růstu cen na 1,7 procenta.

„V porovnání s předchozí čtvrtletní prognózou ministerstvo navýšilo výhled pro inflaci pro letošní rok, nicméně v případě roku 2018 je posun v prognóze minimální: ministerstvo očekává, že se inflace vrátí pod dvě procenta, tedy pod úroveň inflačního cíle ČNB,” sdělil Novinkám hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

„Prognóza také reflektuje optimističtější vývoj na trhu práce ve smyslu výraznějšího poklesu nezaměstnanosti a výhledu pro rychlejší růst mezd a platů, než jaký byl očekáván v lednové prognóze,” dodal Jáč.

Konec intervencí ČNB

Otázkou podle Jáče zůstává, jaký bude vývoj kurzu koruny v souvislosti s koncem kurzového závazku, který ČNB oznámila ve čtvrtek. [celá zpráva]

„Ministerstvo předpokládá postupné posilování koruny v rozsahu, jenž by pro českou ekonomiku neměl mít žádné fatální důsledky,” uvedl.

„Nadále držím názor, že růst HDP České republiky může letos v celoročním vyjádření dále zpomalit do oblasti 2 procenta s tím, jak oživení investičních výdajů v ekonomice bude jen pozvolné,” uzavřel Jáč.

Reklama

Výběr článků

Načítám