Hlavní obsah

Ministerstvo financí zahájilo řízení s EU Lotto kvůli nelegálním internetovým sázkám

Novinky, tov

Ministerstvo financí zahájilo vůbec poprvé správní řízení se zahraniční firmou kvůli porušování zákona o hazardu. Resort o tom informoval ve středu. Firma EU Lotto se sídlem na Gibraltaru cílí na české hráče navzdory tomu, že nemá nutné povolení. Ministerstvo má pravomoc nařídit blokování stránek, což je ale podle odborníků technicky náročné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Informovali jsme provozovatele, že svou činností porušuje zákon. Na rozdíl od jiných firem zcela ignoroval naši výzvu k ukončení nelegální činnosti, proto jsme shromáždili potřebné důkazy a dnes jsme zahájili správní řízení,“ uvedl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

„Výrazná většina provozovatelů vzala naši výzvu vážně a do rozhodnutí o udělení základního povolení se z českého trhu stáhla. Nyní nastal čas zákonnými prostředky se vypořádat s těmi, kteří zákon ignorují,“ dodal Závodský.

Ministerstvo před firmou EU Lotto, která nabízí sázky pod značkou Lottoland, varovalo už v roce 2015. Tehdy vyzvalo české sázkaře, aby přes firmu nesázeli na loterii Eurojackpot, protože by se také nemuseli dočkat vyplacení výhry. [celá zpráva]

Hrozí zablokováním webu

Povolení pro internetové sázky má v Česku jen desítka firem.

Oznámení o zahájení bylo zasláno příslušné společnosti a zveřejněno na úřední desce ministerstva. Patnáctého dne od zveřejnění se dle zákona považuje za doručené a ministerstvo bude poté čekat na reakci provozovatele.

„Naším dlouhodobým zájmem je eliminace nelegálního hazardu v kamenných provozovnách i na internetu a řádná regulace a zdanění hazardu legálního. Nový zákon nám dává k boji s nelegálním hazardem účinné pravomoci, kterých nebudeme váhat využít,“ dodal Závodský.

Naráží tak na pravomoc úřadu nařídit blokování stránek provozovatelům internetového připojení, které je ale podle odborníků technicky náročné a těžko lze stoprocentně zabránit jeho obcházení.

Reklama

Výběr článků

Načítám