Hlavní obsah

Ministerstvo financí spustilo prodej státních dluhopisů

– Praha

Lidé si mohou od pondělí na téměř 1400 bankovních a poštovních pobočkách v ČR objednat spořicí státní dluhopisy v rámci podzimní nabídky. Cílem ministerstva financí (MF) je prodat spořicí dluhopisy ve jmenovité hodnotě alespoň 10 miliard korun. Informoval o tom Jakub Haas z tiskového oddělení MF.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

„Ke stávajícím distributorům, kterými jsou Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka a J Banka, se přidává i zhruba tisíc distribučních míst České pošty,“ připomněl Haas.

V podzimní emisi bude možné nově zakoupit dva druhy ozdobných certifikátů. Jedná se o dárkový, který obdrží obdarovaný od vlastníka dluhopisů poté, co mu je vlastník daruje. Dále pak pamětní list emise, který představuje osvědčení o vlastnictví spořicích státních dluhopisů.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo před rokem, investoři si jich tehdy objednali za více než 20 miliard korun. Letošní jarní emise státu vynesla zhruba 15 miliard Kč. Zájemci si mohou koupit dluhopisy s 1,5letou, tříletou, pětiletou a sedmiletou splatností a s výnosy pohybujícími se mezi 2,05 až 3,41 procenta.

Upisovací období potrvá do 30. listopadu, pokud nebude rozhodnuto o jeho dřívějším ukončení. K připsání dluhopisů na majetkový účet dojde 12. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám