Hlavní obsah

Ministerstvo financí odmítá plošný odklad DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí odmítá plošný odklad daně z přidané hodnoty (DPH), který navrhli ekonomové z občanské iniciativy KoroNERV-20. Ministerstvo v reakci uvedlo, že by šlo o nespravedlivou výhodu pro firmy, které o tržby nepřišly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cedule Finančního úřadu

Článek

„Platí, že jednotlivá opatření musí být mířena na nejpoškozenější subjekty. Naopak plošný odklad DPH by představoval neospravedlnitelnou výhodu zejména pro ty subjekty, které v důsledku současné situace o své tržby vůbec nepřišly, neboť DPH je svou podstatou odvozena od reálně uskutečněného výkonu,” uvedlo ministerstvo.

„Subjekty, které reálně nebyly postiženy, by tak získaly benefit, který by zároveň snižoval možnosti státu realizovat opatření v kriticky zasažených segmentech," dodal resort.

Ekonomové z občanské iniciativy KoroNERV-20 přišli o víkendu s návrhem novely zákona, která by podnikatelům umožnila odklad odvodu DPH minimálně do ledna 2021.

Ekonomové navrhují novelu zákona pro odklad odvodu DPH

Ekonomika

V tiskové zprávě uvedli, že měsíčně se na DPH průměrně vybere 60 miliard korun a odklad by tyto peníze nechal podnikatelům, kteří tak mají mít více peněz na placení závazků a dalších věcí.

„Poslanecká sněmovna schválila množství krizových zákonů, ale podle našeho názoru na jeden podstatný zapomněla. Již od minulého týdne apelujeme na vládu, aby se snažila ulehčit podnikatelům zejména tím, že jim něco z jejich povinností odpustí, což je dle našeho názoru mnohem vhodnější, než povinnost důsledně vyžadovat a následně připustit vratku, odpustek nebo jakoukoliv jinou formu subvence,” uvedli členové skupiny KoroNERV-20.

Jde o jinou skupinu odborníků než tým Národní ekonomické rady vlády (NERV), jejíž činnost ve čtvrtek obnovila vláda. KoroNERV-20 vznikl jako neformální občanská iniciativa ve druhé polovině března 2020. Cílem iniciativy je snížit dopady pandemie covid-19 na českou ekonomiku.

Mezi členy patří bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl, ekonom a ředitel Nemocnice na Bulovce Jan Kvaček, ekonomové Michal Mejstřík a Tomáš Sedláček nebo šéf státní Státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám