Hlavní obsah

Ministerstvo financí navrhlo novou pokutu za špatně vyplněné kontrolní hlášení

• Aktualizováno

Ministerstvo financí navrhuje v daňovém balíčku zavedení nové pokuty, kterou budou moci ukládat finanční úřady za špatné vyplnění údajů v kontrolním hlášení k dani z přidané hodnoty. Za závažné ztěžování nebo maření správy DPH bude moci plátce dostat až půlmilionovou sankci.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokuty kvůli kontrolnímu hlášení hrozí už nyní, podle ministerstva financí však nelze některé postupy plátců postihnout. Ministerstvo také navrhuje u kontrolního hlášení omezit dobu pro vydání platebního výměru na půl roku, jinak povinnost uhradit pokutu zanikne.

Ministerstvo v důvodové zprávě k daňovému balíčku uvádí, že v praxi poměrně často nastává situace, kdy plátci záměrně a opakovaně nevyplňují údaje. Například neuvedou všechny potřebné a požadované údaje, uvedou odhadované, a nikoli faktické údaje a čekají na výzvu úřadu, na kterou reagují včas a úplně a doplní všechny požadované údaje. Nyní není možné jim za to dát pokutu, přestože tímto postupem maří správu daní, uvedlo ministerstvo. Sankci "v řádně odůvodněných případech" má umožnit právě daňový balíček.

Podle mluvčího ministerstva Michala Žurovce takto daňový balíček napravuje nedostatek v současné úpravě. Jde o technické zpřesnění umožňující postihovat ty, kteří se podáváním neúplných nebo prázdných kontrolních hlášení snaží znemožňovat jejich analytické vyhodnocování a obcházet zákon, uvedl. "Zdůrazňujeme, že sankce bude ukládána výhradně při závažném ztěžování a maření správy daní a v žádném případě necílí na standardní plátce," doplnil mluvčí.

Na novou pokutu upozornil na svém twitterovém účtu daňový poradce Tomáš Hajdušek, který působí také jako vedoucí sekce správy daní Komory daňových poradců. Hajdušek řekl, že nepovažuje za správný přístup ministerstva, které místo toho, aby zajistilo, že se řádní plátci dočkají slibovaných benefitů, navrhuje nové pokuty. "Kontrolní hlášení přineslo zvýšení administrativní náročnosti především poctivým subjektům, kterých je naprostá většina, a stát na ně touto formou přenesl část své kontrolní činnosti," popsal.

Dřívější ubezpečování politiků o bonusu pro podnikatele, který jim mělo hlášení přinést a který měl spočívat například v tom, že pokud se jim údaje v hlášení spárují, už je nebude finanční úřad jinak prověřovat, podle něj úplně nefungují a nevyvažují zvýšené administrativní nároky. Daňoví úředníci, kteří prověřují nadměrné odpočty u DPH, podle něj stejně nemají přístup ke kontrolním hlášením, a většina výzev k doplnění kontrolních hlášení, se kterými daňoví poradci pracují, je administrativního charakteru a s daňovými podvody nemají nic společného.

Zbytečné náklady?

"Přitom reakce na tyto výzvy stojí subjekty čas a peníze, které jsou z jejich pohledu vynaloženy zcela zbytečně," uvedl.

Ministerstvo financí na Twitteru argumentuje tím, že jednou ze základních povinností státu je zajistit, aby zákony nebyly úmyslně obcházeny, protože jinak by postrádaly smysl. "Daňový balíček proto napravuje nedostatek v současné úpravě, který malá část plátců zneužívala k úmyslnému maření správy daní opakovaným chybným či neúplným vyplňováním kontrolního hlášení," reagovalo na Twitteru ministerstvo financí. Podle Žurovce kritika přichází ze strany jednoho z daňových poradců - v rámci připomínkového řízení, jehož je Komora daňových poradců součástí, ale tato připomínka vznesena nebyla.

Žurovec upozornil i na další návrh v daňovém balíčku, který u kontrolního hlášení omezuje správce daně. "Pokud nevydá platební výměr do šesti měsíců ode dne, ve kterém došlo k porušení povinnosti, povinnost podnikatele uhradit pokutu zanikne. Toto ustanovení se bude vztahovat také na povinnost platit pokutu vzniklou přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona," uvedl mluvčí.

Daňový balíček, který mění deset zákonů v oblasti daní, je nyní ve Sněmovně po druhém čtení. Poslanci k němu předložili řadu pozměňovacích návrhů, které ve středu projedná rozpočtový výbor. Sněmovna by ho mohla schvalovat v lednu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám