Hlavní obsah

Minimální mzda má vzrůst nejméně na 16 600 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosluhující vláda Andreje Babiše (ANO) bude v pátek rozhodovat o zvýšení minimální mzdy, která v současnosti činí 15 200 korun hrubého měsíčně. Babiš to v pondělí řekl Právu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) sice dál prosazuje zvýšení na 18 000 korun, ministerstvo však Právu potvrdilo, že nyní operuje i s navýšením na 16 600 korun.

Maláčová dříve uváděla, že v zájmu státu je, aby nejnižší výdělek u nás nebyl nižší než v Polsku nebo na Slovensku. Částka 16 600 Kč by tak mohla být kompromisní variantou, ke které by se, i když to Babiš nepotvrdil, mohli nakonec přiklonit i ministři za hnutí ANO. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ještě minulý týden prohlašovala, že je pro nárůst maximálně o tisíc korun.

Platy státních zaměstnanců nakonec vzrostou, potvrdila poprvé Schillerová

Domácí

S minimální mzdou by se zvýšila i tzv. zaručená mzda.

Ta se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a složitosti práce. Pohybuje se od minimální mzdy do jejího dvojnásobku. Hlavně navýšení zaručených mezd by při růstu minimální mzdy mohlo být pro menší a střední zaměstnavatele podle Schillerové neúnosné.

Zástupci firem a odborů se minulý týden na tripartitě na nové výši minimální mzdy opět neshodli. Zatímco odbory podporovaly původní návrh Maláčové, zástupci zaměstnavatelů navrhli navýšení o 550 korun. Konečné slovo tak bude mít nyní vláda.

Tripartita odmítla restrikce pro neočkované zaměstnance

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám