Hlavní obsah

Miliardovou aplikaci zkrachovalé EMTC se podařilo prodat za pouhých 5 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výukovou aplikaci pro děti Lipa Learning, na kterou měla skupina EMTC Tomáše Bárty vybrat téměř 900 milionů Kč od drobných dluhopisových investorů, prodal insolvenční správce Jaroslav Brož za pět milionů korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Aplikaci koupila firma Delta Zeta Capital. Firma chce vylepšit nefunkční části a otevřít aplikaci dětem v ČR i zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Znalecký posudek nebyl vypracován, neboť v konkrétním případě by nebyl přínosem pro proces zpeněžování či majetkovou podstatu. Šlo by tedy pouze o mrhání peněz. Cenu Lipa Learning určil trh,“ řekl v pátek Brož. Při prodeji aplikace oslovil přes 150 zájemců z ČR i zahraničí. Závaznou nabídku ale podle něj podala pouze Delta Zeta Capital.

Bárta o aplikaci tvrdil, že je hlavním aktivem celé skupiny EMTC a má miliardovou hodnotu. V listopadu 2018 Bárta dokonce získal pro svůj projekt strategického investora, globální správcovskou a poradenskou firmu IPM. Podle tehdejších informací Hospodářských novin IPM koupila pětiprocentní podíl v Lipa Learning za 51,7 milionu korun. Tím ji ohodnotila na více než jednu miliardu korun.

Soud prohlásil konkurz na majetek EMTC, pohledávky činí 1,8 miliardy

Ekonomika

Delta Zeta Capital vlastní několik investorů včetně Daniela Římala, který chce aplikaci dále rozvíjet. “Vzhledem k tomu, že na trhu je velmi málo ověřených a bezpečných aplikací, které formou hry děti vzdělávají, rozhodl jsem se do daného konceptu investičně vstoupit a aplikaci zachránit,“ uvedl Římal.

Expanze do zahraničí

Podle něho nyní bude probíhat update všech zastaralých částí, které již nejsou funkční, přičemž ještě větší důraz bude kladen na vzdělávací část aplikace. Cílem je otevřít ji nejenom dětem v ČR, ale expandovat do dalších vyspělých zemí a zároveň umožnit i dětem třetího světa získat přístup ke kvalitnímu obsahu.

Pád skupiny EMTC Tomáše Bárty je jednou z největších dluhopisových kauz Česka. EMTC je obchodní společnost založená Bártou v roce 2003. Do roku 2019 nabízela dluhopisy za účelem financování svých projektů. Jedním z nich byla výuková aplikace pro děti Lipa Land.

V září 2020 na její majetek vyhlásil Městský soud v Praze konkurz. Do insolvenčního řízení se přihlásilo 854 věřitelů, jejich pohledávky činí téměř 1,8 miliardy korun. Naprostou většinu z nich pak tvoří právě investoři do dluhopisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám