Hlavní obsah

Milek pověřil vedením Lesů ČR Pospíšila. Szorád odmítl slova o nezvládnutí kůrovce

• Aktualizováno

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) v pondělí pověřil řízením státního podniku Lesy ČR (LČR) stávajícího ředitele lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Tomáše Pospíšila. Dosavadního šéfa LČR Daniela Szóráda odvolal Milek v pátek. Odůvodnil to nezvládnutou kůrovcovou kalamitou. Szórád v pondělí odmítl, že by kvůli jeho řízení státní podnik nezvládal likvidaci kůrovcové kalamity.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Budova ředitelství státního podniku Lesy ČR v Hradci Králové

Článek

Szorád stál v čele podniku od dubna 2014, kdy ho jmenoval tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Milek ho odvolal minulý týden v pátek. [celá zpráva]

Informaci o novém šéfovi podniku zveřejnil Milek v pondělí po jednání s vedením státních lesů v Hradci Králové. Výběrové řízení na nového ředitele podniku zatím ministr vypisovat nehodlá.

Hlavním úkolem podniku pod Pospíšilovým vedením podle ministra bude „maximálně využít veškeré těžební kapacity, abychom zamezili šíření kůrovce”.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO) odpovídá na dotazy novinářů.

Szorádovo odvolání Milek odůvodnil právě údajně nezvládnutou kůrovcovou kalamitou. Szorád však tvrzení, že by kvůli jeho řízení státní podnik nezvládal likvidaci kůrovcové kalamity, odmítl. Problém se se podle něj netýká pouze lesů ve správě Lesů ČR, ale všech vlastníků lesů hospodařících v obdobných podmínkách, a to i v sousedních zemích.

Szórád v pondělí uvedl, že na několika krátkých schůzkách s ministrem Milkem nedostal dostatečnou příležitost mu záležitosti řádně ozřejmit, vysvětlit příčiny problému a navrhnout řešení. „Zpracované materiály a výzvy k řešení mimořádných situací zůstaly nenaplněny,” uvedl.

„Podnik přijal řadu organizačních a provozních opatření a dlouhodobě předkládal návrhy k řešení situace, které se ovšem nepodařilo prosadit. Obávám se, že bez širší spolupráce napříč resorty nebude v silách podniku, natož jednotlivce, byť v pozici generálního ředitele, s tímto stavem, který překračuje meze standardu, něco reálně udělat,” dodal Szórád.

S Milkovým odůvodněním nesouhlasí ani jeho předchůdce v úřadu Jurečka. Podle něj vyčítat problém s kůrovcem současnému šéfovi Lesů ČR může jen někdo, kdo nevidí, jak se v lesích hospodařilo posledních sedmdesát let.

„Nechápu, jak ministr v demisi, který neví, zda bude ministrem příští měsíc, si dovolí takový krok udělat,“ řekl Jurečka pro ČT.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Lesů České republiky Daniel Szórád

Opatření k likvidaci kůrovcové kalamity hodlá Milek představit v úterý odpoledne po jednání meziresortní skupiny, které se zúčastní i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO).

Už teď je podle ministra jisté, že kalamita nepůjde zvládnout za několik měsíců. „Kalamita je tak rozsáhlá, že to bude trvat minimálně rok dva,” řekl. Uvedl, že problémem je nedostatek pracovníků, v lesnickém oboru v ČR nyní chybí asi 4000 lidí.

Reklama

Související články

Novým šéfem Lesů ČR je Daniel Szórád

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí představil nového ředitele státního podniku Lesy ČR. Je jím někdejší obchodní ředitel lesnické firmy CE...

Výběr článků

Načítám