Hlavní obsah

Mikov dosáhl stažení plagiátů nožíku rybička

Dva výrobci stáhli z trhu falešnou kopii nože rybička. Dosáhla toho firma Mikov, která originální legendární nožík na Děčínsku vyrábí. V boji s plagiátory chce společnost pokračovat. Uvedl to mluvčí podniku Bedřich Jetelina.

Foto: Profimedia.cz

Do skupiny firem Mikov patří i největší český producent ručního nářadí Narex Bystřice.

Článek

„Když jsme na jaře letošního roku vyhlásili, že budeme bojovat s plagiátory nože rybička, nebylo to nějaké prázdné gesto nebo marketingový tah. Po třech měsících proto můžeme ohlásit konkrétní výsledky, již dva výrobci plagiátů, jeden český a jeden zahraniční, své výrobky přestali nabízet,” uvedl Karel Ježek, ředitel a majitel firmy Mikov.

Mikov podle mluvčího v komunikaci s výrobci plagiátů nožů využívá všechny prostředky, které poskytuje právní prostředí České republiky i Evropské unie. Cílem je, aby takové zboží neprodávali.

„Jsme přesvědčeni, že boj s plagiátory stojí za námahu. A to, že o pozitivních výsledcích našeho jednání informujeme, činíme také proto, abychom povzbudili i další firmy, které mohou mít podobné problémy. Má prostě smysl se nespravedlnosti bránit,” uvedl Ježek.

Pandemie koronaviru zabíjí také rybičky. Jinak, než byste čekali

Koktejl

Na rozdíl od kauzy falešné rybičky z roku 2014, která skončila pravomocným rozsudkem a pokutou plagiátorské firmě, tito dva výrobci přistoupili na dohodu, v jejímž rámci se zavázali nejen padělky nože stáhnout z trhu, ale také je zničit. Mikov na základě jejich písemného prohlášení ustoupil od dalších právních kroků a vymáhání finančních sankcí.

Rybička patří k ikonám českého designu. V Českém Švýcarsku v minulosti vznikly i ojedinělé kusy, jako byla zlatá rybička s okem z českého granátu nebo rybička z kapslí od kávy.

Mikov je největším českým výrobcem nožířského zboží, kancelářské techniky a průmyslových spojovačů a hřebíkovačů. Do skupiny firem Mikov patří i největší český producent ručního nářadí Narex Bystřice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám