Hlavní obsah

Microsoft zažaloval Lucent kvůli patentové ochraně

– USA

Největší světový výrobce programů, americká společnost Microsoft, podal žalobu na firmu Lucent Technologies. Microsoft svého rivala viní z toho, že používá některé jeho patenty, a soudní cestou se domáhá nápravy. Napsal to v pátek americký list The Wall Street Journal.

Foto: archiv města Znojmo

Alchymistická dílna

Článek

Lucent je předním výrobcem telekomunikačních zařízení a sám už kvůli patentům zažaloval americké výrobce počítačů Dell Computer a Gateway. Microsoft podal žalobu ve čtvrtek u federálního soudu v kalifornském San Diegu a v žalobě se domáhá ochrany řady svých technologií.

Firmy Dell a Gateway totiž Microsoft požádaly, aby je zbavil odpovědnosti, protože si myslí, že se žaloba týká technologií od Microsoftu. "Myslíme si, že jsme nic neporušili a obvinění, která proti nám Lucent vznesl, nejsou opodstatněná," řekl listu mluvčí Microsoftu Jim Desler.

Microsoft chrání spojence

Mluvčí Microsoftu přiznal, že jeho firma podala žalobu proto, aby ochránila oba výrobce počítačů, tedy firmy Dell a Gateway. Softwarový obr chce ale získat i stanovisko soudu k těmto věcem, aby se ujistil, že Lucent už podobnými výpady nebude zastrašovat své konkurenty.

Dell i Gateway jsou jedněmi z klíčových spojenců Microsoftu, protože své osobní počítače prodávají s nainstalovaným softwarem, jehož výrobcem je právě Microsoft. Zástupci Lucentu už Microsoft kontaktovali začátkem tohoto roku a chtěli zahájit jednání, která by stanovila licenční podmínky.

Reklama

Související články

Největším boháčem světa zůstává Gates

Nejbohatším mužem světa je stále počítačový magnát Bill Gates. Přes loňskou ztrátu kolem 10 miliard dolarů (310 mld. korun) vede zakladatel softwarové firmy...

Výběr článků

Načítám