Hlavní obsah

Meziroční růst průmyslu pokračoval i v době dovolených. Je nejrychlejší od roku 2011

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová produkce v červenci vzrostla meziročně o 3,3 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 7,6 procenta. Ve středu to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„K výsledku průmyslu nejvíc přispěla odvětví výroby motorových vozidel, strojů a zařízení a také kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách vzrostly o sedm procent,“ sdělila Novinkám Veronika Doležalová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Ekonom ING Bank Jakub Siedler upozornil, že průměrný růst průmyslu letos činí 5,5 procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 2011. „Dle dosavadních předstihových indikátorů by měla solidní dynamika průmyslu pokračovat i nadále, ačkoli v mírně slabším tempu než v první polovině letošního roku,” uvedl.

„Za celý letošní rok by tak měla průmyslová výroba růst zhruba o pět procent, což je ve srovnání s její dynamikou 2,9 procenta v minulém roce příznivé zrychlení,” dodal.

Meziměsíčně byla výroba po vyloučení sezónních vlivů nižší o 9,8 procenta.  Meziměsíční pokles byl ovlivněn čerpáním celozávodních dovolených ve významných podnicích.

Reklama

Související články

Zaměstnavateli roku jsou automobilové firmy

Letos proběhl již 15. ročník soutěže Sodexo Zaměstnavatel roku. První místo v kategorii společnost nad pět tisíc zaměstnanců obsadila Škoda Auto, v kategorii...

Výběr článků

Načítám